Ormanların insanlık için taşıdığı hayati öneme dikkat çeken Akkan, çevre ve doğa bilinci konusunda toplumu harekete geçirmenin önemine vurgu yaptı.

Akkan, insanlık tarihi boyunca ormanların hayati kaynaklar sunduğunu ancak modernleşme ve nüfus artışıyla birlikte ormanların yok edilmeye başlandığını ifade etti. Bu durumun ekosistemi ve çevreyi olumsuz etkilediğini belirten Akkan, ormanların korunması gerektiğini vurguladı.

Birleşmiş Milletler tarafından 21 Mart'ın "Dünya Ormancılık Günü" olarak kabul edilmesinin önemine de değinen Akkan, bu haftanın ülkemizde de orman ve ormancılık konusuna ayrılmasının önemine dikkat çekti. Haftanın amacının, halkın ormanlar konusundaki bilincini artırmak ve ormanların korunmasına yönelik farkındalığı güçlendirmek olduğunu belirtti.

Akkan, ormanların sağladığı hayati faydaları da sıraladı. Canlıların yaşam alanlarını oluşturması, havayı temizlemesi, toprağı koruması ve iklimi düzenlemesi gibi önemli işlevlerine vurgu yaptı. Ayrıca, ormanların ekonomik ve sosyal açıdan da büyük değer taşıdığını sözlerine ekledi.

Biga’da bir köy okulunda hayvanat bahçesi kuruldu! Biga’da bir köy okulunda hayvanat bahçesi kuruldu!

Ormanların korunması için topluma bazı önerilerde bulunan Akkan, ateş yakılmaması, izinsiz ağaç kesilmemesi ve yangın durumunda ilgili mercilere haber verilmesi gibi konuları ön plana çıkardı. Ayrıca, Mustafa Kemal Atatürk'ün "Orman davası sadece ormancıların değil bütün Türk Milletinin davasıdır" sözüne ve Peygamberimiz Hz. Muhammed'in fidan dikme konusundaki tavsiyesine atıfta bulunarak, ormanların korunması ve çoğaltılmasının herkesin görevi olduğunu vurguladı.

Ormanların bütün bu faydalarının yanında insan yaşamını da daha sağlıklı ve güzel kıldığını söyleyerek örnekler verdi.

- 25 m boyunda ve 15 m tepe çatısına sahip bir kayın ağacı saatte 1,5 kg oksijen üretir.
- Bir hektar ladin ormanı yılda 32 ton, kayın ormanı 68 ton, çam ormanı 30-40 ton toz emer.
- Günümüz hava kirliliğinin yaklaşık % 50’si ormanlar tarafından temizlenir.
- 25 m boyunda 100 yaşındaki bir kayın ağacı saatte yaklaşık 40 kişinin çıkardığı 2,35 kg karbondioksiti tüketir.
- Hammadde olarak kullanılır. Tarım, madencilik, bayındırlık, ulaştırma gibi çeşitli alanlarda ormanlardan yararlanılır. Konut yapımında, mobilyacılıkta kullanılan malzeme ormandan sağlanır. 6000’den fazla kullanım yeri vardır.
- Yakıt olarak kullanılır. Pikniklerde ki ve mangalda ki kömür yapımında orman bakımı ile çıkan meşe odunundan yapılmaktadır.

Mehmet Akkan, ‘Ormanlarımızı Korumak Hepimizin Görevidir’

Editör: Haber Merkezi