Karabiga Büyük Mersin Koyunda görüntülenen ‘Süleymancık’ dikkatleri üzerine çekti.

Halk arasında 'Süleymancık' olarak bilinen 'Türk keleri'nin korunması için 2012 yılında kampanya başlatılmış ve koruma altına alındı.


Bir çok sürüngenin aksine pestisitlere karşı çok dirençlidirler. Yırtıcı hayvanların bulunduğu yerlerde az avcılığa maruz kalmasının bir sonucu olarak ve ayrıca insan evlerinin çatlaklara ve görünmeyen alanlarına, örneğin duvarların içine sığınma eğilimine bağlı olarak insan yerleşimine olan güven, kemirgenlere benzer biçimde çoğalmalarına katkıda bulunmuştur.


ZARARSIZLAR, LÜTFEN ONLARI ÖLDÜRMEYİN

Akdeniz ev kertenkelesi, hemidactylus turcicus (Hemidactylus frenatus'u ile ortak ev kertenkelesi olarak bilinen Asya türü Hemidactylus frenatus'u ile karıştırılmamalıdır) bilimsel adı, Akdeniz'in ortak coğrafyası olup, dünyanın birçok yerinde yayılmıştır. Aynı zamanda, yaygın olarak Latince adına temsil edilen Türk kertenkelesi olarak anılır. Nadiren 15 santimetre (5.9 inç) uzunluğunda olan, elips şeklinde, kapaksız gözlü, kuyruklu çizgili, çoğunlukla çizgili, mor renkli veya koyu renkli tenli, böcek öldürücüdürler. Karnı veya alt kısımları yarı saydamdır. Türlerin tanıtıldığı ülkelerde alışkanlıkları ve küçüklüğü nedeniyle zararsız olarak kabul edilirler. Diğer hayvanların popülasyonlarını nadiren tehdit eder.

Tamamen yarı saydam olabilirler. Bazıları daha koyudur. Kaçarken genellikle karanlık ararlar. Tekil olarak veya 2'den 5'e kadar değişen bir grupta görülebilirler. Zehir taşımamasının yanı sıra, tabiatına uygun yaşadığında da özellikle geceleri ortaya çıkarak sivrisinek ve böcekleri yiyerek yaşam alanına katkı sağlamaktadır. Bu özelliği ile de, biyolojik silah özelliği taşımaktadır. Süleymancık, kapalı yerlerde ortaya çıktığında, çok zor duyulabilecek ince ve tiz sesler çıkartmaktadırlar. Varlığını hissettirdiği ender özelliklerden biri de, çıkardığı bu seslerdir. Bunun dışında, herhangi bir rahatsız edici yanı ya da zararlı bir özelliği yoktur.

Evinizde Süleymancığı çeken böceklerin yuvalarını ve yaşam alanlarını temizlemeniz kökten çözüm olacaktır. Dolayısıyla hem Süleymancık sürülerinden hem de onların beslenmesine yarayan böcek yuvalarından tamamen kurtulmak için en etkili yöntem ilaçlamadır. İlaçlama firmaları böceklerin türlerine göre yaşam alanlarını tespit etme yeteneğine sahip, uzmanlaşmış kişilerden oluşur. Üstelik her böcek için kullanılan zehirli ilaç türü farklıdır. Bu konudaki en derin bilgiye de ilaçlama firmaları sahiptir. Yeterli izolasyonyon ve diğer böceklere karşı etkili bir haşere ilaçlama sonrası evinizde süleymancık görmezsiniz.

Bahar Karakurt
Editör: Haber Merkezi