Sofraya gelen yemeklerde kullanım alanı çok geniş olan çeltiğin ekimi Çanakkale’nin Biga ilçesinde başladı. Beş aylık süreci tamamlayınca hasadı da yapılacak olan çeltiğin ekildiği tarlalardaki telaş belgelendi.

Çanakkale’de açıklarında lastik bot sürüklendi: Çok sayıda kişi kurtarıldı Çanakkale’de açıklarında lastik bot sürüklendi: Çok sayıda kişi kurtarıldı

Türkiye’nin en önemli çeltik üretim merkezleri arasında yer alan Biga’daki çeltik tarlaları görüntülendi.

Biga’da yoğun bir ekimi yapılan ve halk arasında “beyaz altın” olarak da adlandırılan çeltik, yüzlerce ailenin geçim kaynağını oluşturuyor.

Türkiye’de çeltik üretiminin önemli bir kısmının karşılandığı Biga’da pirincin ekiminden sofralara uzanan yolculuğu zor bir o kadar da sabır isteyen bir süreçle gerçekleşiyor. Çeltik üreticilerinin pirinç yetiştirmek için yaptığı zahmetli çalışmalar, tarlanın hazırlanmasıyla başlıyor.

ÇELTİK EKİM SÜRECİ

Çeltik (kabuğu ayıklanmamış pirinç) tohumu eken çiftçiler, önce tarlalarındaki çeltik alanlarını, tarım aletleri yardımıyla ekim için hazırlıyor. Daha sonra hazırladıkları alanların içine su salarak bütün tarlanın su tutmasını sağlayan çiftçiler, tarlalar tamamen su ile bataklık haline gelince çeltikleri saçarak toprakla buluşturuyor.

SUDA YETİŞEN TEK TAHIL ÜRÜNÜ

Suda eriyen oksijeni kullanarak gelişimini sürdüren çeltik, bir süre sonra hastalıklara karşı ilaçlanırken yabani otların istilasına uğramaması için temizlikten geçiriliyor. Suda yetişen tek tahıl ürünü olarak bilinen pirincin yolculuğu da böylelikle başlıyor.

TOPLAM 5 AYDA YETİŞİYOR

Yetişmesi ve başak olgunluğunu yaklaşık 5 ayda tamamlayan çeltik yetişirken  tarlalar sürekli su altında bırakılıyor. Belirli olgunluğa erişen çeltikler daha sonra biçerdöverlerle hasat edilerek kurutuluyor. Son aşamada pirinç fabrikalarına satılan çeltikler, özel bir gayret ile kabuklarından ve kepeklerinden ayrılıp pirinç haline getiriliyor.

Muhabir: Bahar Karakurt