Karabiga Belediyesi tarafından, Gümüşçay Belediyesi Taşoluk Sulama birliğinin işletmesinin Karabiga’ya taşınmasını istenmesi üzerine CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, “hiç kimseye Gümüşçayın hakkını yedirmeyeceğiz. Burada yapılmak istenen belli Gümüşçay Belediyesini AK Parti kaybettiği için CHP’ye geçtiği için cezalandırmaya çalışıyorlar.” İfadelerini kullandı.

Karabiga Belediyesi tarafından, Sulama birliğinin işletmesinin Karabiga’ya taşınmasını istenmesi, üzerine Gümüşçay Belediye Başkanı Hasan Kırım tarafından basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasına Gümüşçay halkı yoğun katılım gösterdi.

Gümüşçay Belediye Başkanı Hasan Kırım, Taşoluk Barajı Sulama Birliği'nin Karabiga Belediyesi tarafından taşınma isteğine karşı çıktı ve Gümüşçaylıların bu konudaki görüşlerini dile getirdi. Gümüşçay halkının yoğun katılımıyla gerçekleşen basın toplantısında Kırım, sulama birliğinin Gümüşçay'da kalması gerektiğini savundu.

Katliam gibi kaza: 8 ölü, çok sayıda yaralı Katliam gibi kaza: 8 ölü, çok sayıda yaralı

"KARABİGA, TAŞOLUK SULAMASININ SON NOKTASINDA”

Gümüşçay Belediye Başkanı Hasan Kırım ; “Taşoluk Barajı Sulama Birliği 2010 yılında Gümüşçay Belediyesi öncülüğünde köy muhtarları ile birlikte idari birliği olarak kuruldu. 2014 yılında 6172 sayılı kanunla sulama birlikleri sivilleşti, kanal yönetimini ve başkanını seçen sivil toplum kuruluşları oldu. 2018 yılında sulama birlikleri Devlet Su İşleri bünyesinde birleştirildi. Gümüşçay Belediyesi olarak 2019 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı oluru ile Taşoluk Barajı tarımsal sulama tesislerini devraldık. Gümüşçay Belediyesi Taşoluk Barajı tarımsal sulamanın 96 bin arazinin tam ortasında bulunmaktayız. Kapalı sistemin inşaatı devam ettiği için tarımsal sulamayı inşa ettiğimiz kanallar vasıtasıyla yapılmakta. Bu kanalların Gümüşçay Belediyesi'nin arazileri üzerinden geçmektedir. Karabiga, Taşoluk sulamasının son noktasındadır. Gümüşçay Belediyesi olmadan diğer yerlere nasıl su verilecektir. Bu yıl içerisinde yaptığımız su planına göre belediyemizin imkanları ile açılan kanallardan kapalı sistem olmayan Çeşmealtı ve Karabiga bölgesine su verilecektir. Bunun içinde Gümüşçay Belediyesi'nin arazileri ve kanalları olmaz ise kapalı sistem sulama olmayan yerlere su nasıl verilebilir? Bu yerlerde yaklaşık olarak 20 bin dönüm arazinin çoğu da çeltik ekilmektedir.

“HİÇBİR ŞEKİLDE MAĞDUR EDİLMEDİK”

Kırım; “Taşoluk Barajı tarımsal sulama işlerinde Gümüşçay Belediyesi olarak daima çiftçinin yanında olduk. Sulama ücretleri çiftçilerimizi üzmeyecek şekilde en düşük bedel üzerinden tahsil ettik. Taşoluk Barajı sulama havzasında bulunan bütün köyleri hiçbir ayrım yapmadan hizmet etmekteyiz. Geçen yıl kuraklıkta bile çiftçileri mağdur etmedik, kontrollü bir şekilde sene sonuna kadar tarımsal sulamaya, devam ettik. Şimdi Karabiga çiftçileri ile beraber biz görüştüğümüzde kendilerinden aldığımız bilgi şudur; biz geçen sene hiçbir şekilde mağdur edilmedik ve oradaki arkadaşlar bize her konuda yardımcı oldu. Karabiga'daki çiftçi halkımız oradaki ekim yapan arkadaşlar burada kalmasından yana kendileri dile getirdi ve hatta bütün muhtarlardan biz yazılı imzalı belge aldık. Biz Karabiga Belediye başkanı ile bu konuda kendim gittim, görüştüm. Kendisinin bu konu hakkında düşünceleri burasını biz almak istiyoruz diyerek cevap verdi. Biz de ne gerekiyorsa kendimiz tarafından Gümüşçayın Sulama Birliği tarafından yapılacağını bizim Gümüşçay Belediyesi'nde kalması gerektiğini dile getirdik. Bundan sonraki süreçte ne gerekiyorsa yasal olarak tüm haklarımızı çiftçilerle, muhtarlarla beraber savunacağız. Biz Gümüşçay Belediyesi olarak buradayız ve bu konunun her zaman arkasındayız.” İfadelerini kullandı.
 Gümüşçay Belediye Başkanı Hasan Kırım’ın konuşması ardından CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan’da konuştu.

“KİM BUNU YAPMAYA KALKARSA O SUDA BOĞULUR”

Güneşhan sözlerine sert bir dille başlayarak, “Gümüşçay Belediyesi önderliğinde kurulan bir birliktir. Seçim sonuçlarına dayalı olarak Gümüşçaylı hemşehrilerimizi cezalandırmak adına yapılmak istenen bu davranışı kabul etmek mümkün değildir. Kim bunu yapmaya kalkarsa o suda boğulur. Ben buradan yukarıdakileri sesleniyorum; iki tane komşu belde, 2 tane belediyelik, bundan sonraki süreçte karşılıklı gidilecek, gelinecek, oturulacak, konuşulacak, karşılıklı işbirliği yapılacak, kimse karşı karşıya getirmesin.” dedi.

“KİMSEDE FARKLI EMELLER PEŞİNDE OLMASIN”

Güneşhan;, “ Bu birlik nasıl ki 2019 yılından beri Gümüşçay Belediyesi'nde yönetiliyorsa yine Gümüşçay Belediyesi tarafından yönetilecektir. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Kimsede farklı emeller peşinde olmasın, açık ve net şekilde söylüyorum, işin başındayız, söylentiler var, görüşmeler var, inanıyorum ki aklıselim davranırlar kimse sonunda Gümüşçaylı hemşehrilerimizin elinden bunu almaz.

“HERKES BUNA SAYGI GÖSTERMEK ZORUNDA!”

Herkes halkın iradesine saygı gösterilmek zorunda diyen CHP’li Güneşhan, “ 2023 yılında bir seçim oldu Cumhurbaşkanlığı halkımızın takdiri ile bir irade oluştu. Hepimiz bu iradeye saygı gösterdik. Hiçbirimiz itiraz ettik mi? hiçbirimiz tanımamazlık yaptık mı? 2024 yerel seçimlerinde Gümüşçaylı hemşerilerimiz bir irade gösterdi. Hasan başkanımız ve arkadaşlarına Gümüşçayı yönetmek üzere Belediye Başkanı seçti. Herkes buna saygı göstermek zorunda. Artık eski usul şeyleri bıraksınlar öyle yaptıkları için zaten 2024 yerel seçimlerinde halk bunlara en büyük tokadı vurdu. Yapmayın 2 beldeyi karşı karşıya getirmeyin bu bölge insanları kardeşçesine yaşıyorlar. Burası Gümüşçay Belediyesi'nin sulama birliği olarak onun yönetiminde devam edecektir. Hiç merak etmeyin biz her şeyi yapacağız, kesinlikle alamayacaklardır.” İfadelerini kullandı.

“KİMSE BU İKİ BELDEYİ BİRBİRİNE DÜŞÜRMEYE KALKMASIN”

Söz alan CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Bize verilmiş bir hak var, geçmişten gelen bir anlaşma var. Bunun devam etmesi noktasında Gümüşçay'ın hakkını savunuyoruz. Yoksa Karabiga'da bizim Gümüşçay da bizim” Dedi.

Ceylan konuşmasında , “Kimse bu iki beldeyi birbirine düşürmeye kalkmasın, ayrıştırarak hiçbir şey elde edemeyeceklerini hala öğrenemediler. Biz Karabiga ile dostuz, kardeşiz, bağlarımız var, aramız ne kadar yakın ama burada bir haksızlık var. Buradaki haksızlık şu; Biz Karabiga'nın 3 katı alanında Gümüşçay sulama hizmeti veriyor. Doğrusu hakkı bunun Gümüşçay’da kalmasıdır. Bunun dışında yapılacak her şey Gümüşçay halkının hakkının gaspıdır. Eğer bunu yaparlarsa bunun bedelini ilk sandıkta gene öderler. Çünkü daha önce ödediler akıllanmadılar, gene ödeyecekler. Biz Gümüşçay'da değil Karabiga'da da bir haksızlık olsa onun da karşısında dururuz ama burada mesele Gümüşçay halkının hakkını kimse yedirmemektir. 

“AKLINIZI BAŞINIZA ALIN BU İŞTEN VAZGEÇİN”

Ceylan; “Emin olun şundan, hiç kimseye Gümüşçayın hakkını yedirmeyeceğiz. Burada yapılmak istenen belli Gümüşçay Belediyesini AK  Parti kaybettiği için CHP’ye geçtiği için cezalandırmaya çalışıyorlar. Allah aşkına bu akılla devlet yönetilmez, bu akılla ülke yönetilmez, bu partizanlıkla ülke yönetilmez, bununla hiçbir yere varamazlar. Hiç kimse saf değil, herkes herkesi takip ediyor. Ne yaptıklarını göreceğiz başta milletvekilleri, belediye başkanları ,bu konu ile ilgili kim varsa. Bunun bedelini sandıkta öder ve biz de bunları halka ifşa etmekten hiç geri durmayız. Her gördüğümüz yerde de bu haksızlığı yüzlerine vururuz. Şimdi daha hiçbir şey olmuş durumda değil, hiçbir şey ortada yokken gelin aklınızı başınıza alın bu işten vazgeçin.” şeklinde konuştu.

“BU BİLİNÇSİZLİK BU KAOS...”

Son olarak söz alan Biga Ziraat Odası Başkanı M.Güray Ergün, “Biz siyaset dışı olmak zorundayız. Bizim ekmeğimiz siyaset değil, bizim buğdayımız siyaset değil, bizim hayvanımız siyaset değil. Biz üretime bakmak zorundayız. 2023 yılında 2 barajımızın bir tanesi sulamaya kapatıldı. Biga halkı Biga çiftçisi Biga hayvancısı zor durumda kaldı. Suyun ne kadar önemli olduğunu artık dünya değil uzaydakiler bile bunu anlamaya başlarken bizler bunun savaşını kendi aramızda vermeyelim. Biz Biga çiftçileri olarak Taşoluk barajının çiftçileri olarak bu suyun ne kadar önemli olduğunu herkesten daha iyi biliyoruz. Biz üretime başlayacağız, bu sorunların dile gelmemesi lazım. Bu sorunların hakkı olan yerde kalıp hakkında yürütülmesi gerektiği inancındayız. Biz çiftçi arkadaşlarımızla 10 gün sonra üretime başlayacağız. Bu bilinçsizlik bu kaosun içine sokulmama taraftarıyız ve üretimi bir an önce başlayıp bunların hakkı olanın hakkında kaldığı dönemde olması düşüncesindeyiz.” İfadelerini kullandı.

Foto Galeri: Gümüşçay halkı suyla mı cezalandırılıyor?

Muhabir: Bahar Karakurt