Biga’da Taşkın Sonrası İnceleme Biga’da Taşkın Sonrası İnceleme


Balıkçı tekneleri avlanma yasağının sona ermesiyle birlikte geçtiğimiz Salı günü düzenlenen törenin ardından denize açılarak umutla yeni sezona başladı.

Kemer köyündeki barınakta düzenlenen törene Biga Kaymakamı Mustafa Can, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İSKENDEROĞLU, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Karabiga Belediye Başkanı Ahmet Elbi, MHP İl Başkanı Ali Tuğrul Yıldırım, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Kemer Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Çiftçi, siyasi partilerin temsilcileri, tekne sahipleri, balıçılar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Su Ürünleri Av Sezonu Açılış Programı, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu’nun açılış konuşması ile başladı. Ardından, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Kemer Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Çiftçi ve Biga Kaymakamı Mustafa Can birer konuşma gerçekleştirdiler.

TBMM Müsilaj Komisyonu Üyesi ve AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, müsilajla ilgili çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Gelecek hafta komisyon olarak saha çalışması yapacaklarını belirten İskenderoğlu, "Derdimiz, balıkçımızın ağına bir daha o salya takılmasın, balığımız özgürce gezsin. Balığımız sağlıkla balıkçımız ve vatandaşımız ile buluşsun istiyoruz. Bu konuda önlemlerimizi almak için tüm partilerden oluşan komisyonumuz ile çalışıyoruz" dedi.

671 kilometre kıyı şeridine sahip Çanakkale'de potansiyeli yüksek bir balıkçılığın söz konusu olduğunu anlatan Karadağ, "İlimizde 12 bin 400 kişi balıkçılık için vize yaptırmış ama tabii bu sayının tümü balıkçılık yapmıyor. Şu anda kentte 6 bin civarında balıkçımız var. İlimizde su ürünleri yetiştiriciliği yapılan 23 tesisimiz var. Bu da azımsanmayacak bir rakam. Aynı zamanda 24 balıkçı barınağı ve barınma yerimiz var" diye konuştu.

Kemer Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Çiftçi de iyi bir sezon geçirme ümidinde olduklarını belirtti.

Bu yıl müsilaja karşı büyük bir mücadele verdiklerini vurgulayan Çiftçi, "Ancak bugün görüyorum ki Marmara Denizi'nde bizim ona salya dediğimiz müsilaj artık yok, tamamen temizlenmiş durumda. Bunun deneyleri, incelemeleri yapıldı. İnşallah çok iyi bir sezon olacak" ifadelerini kullandı.

Biga Kaymakamı Mustafa Can da yaptığı konuşmada; “Balıkçılığın gelişmesi için özellikle bilimsel yöntemlerle tespit edilmiş kurallara muhakkak uymamız gerekiyor. Bereketini sunan bu deniz gün gelip hiçbir şey vermemeye başlayabilir. İşte o zaman iş işten geçmiş olacak. İş işten geçmeden, sadece balıkçılar değil bütün toplum olarak elimizi gerektiği gibi taşın altına koymamız gerekir. Bugün saat 12 itibarı ile bütün balıkçılarımız denize açılacaklar. Nasiplerini, kısmetlerini arayacaklar. Bizler de kendilerine rastgele diyoruz. Hep birlikte vira bismillah diyoruz. Yeni sezonumuz hayırlı uğurlu olsun. “ ifadelerine yer verdi.

Protokol konuşmalarının ardından dualar edildi, protokol tarafından açılış kurdelesi kesildi. Ardından balıkçılar denize açılarak, av alanlarına gitti yasağın sona ereceği saati beklemeye başladı.

MEHMET ÖZDEŞ

Editör: Haber Merkezi