Çanakkale Belediyesi heyeti İspanya'da Çanakkale Belediyesi heyeti İspanya'da
Yeni yıla sayılı günler kala Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, ilçede görev yapan basın mensuplarını makamında ağırladı. Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, 2023 yılının tüm hemşerilerime sağlık, mutluluk ve huzur getirmesini dilerim” dedi.

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Başkan Erdoğan, ilçede yaşanan su sorunu ile ilgilide açıklama yaptı.

Başkan Erdoğan yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“BÜYÜK SIKINTI VAR”
18 Mart Üniversitesi’nden hocalarımız geldi. Protokol imzaladık. Bölgede bir tarama yapıldı, noktalar belirlendi. Bu noktalarda bizim sondaj çalışmalarımız oldu. Yapılan sondaj çalışmaları sonucu açılan kuyulardan 1 litre, 2 litre, 4 litre su çıkıyor o da bizim işimize yaramıyor. Bize en az saniyede 20 litre üzerinde su gerekiyor. En son Abdiağa yolunun hemen girişinde kuyu açtık, orda da yeterli su çıkmadı. Tabi bu kuyu açsak da su bulsak da bu bizim geçici su ihtiyacımıza destek olacak. Biga’nın 10 sene sonrası ile alakalı büyük sıkıntısı var.

“BARAJ ÇALIŞMASI VAR”
Biliyorsunuz daha önceden bizim panço suyumuz vardı. Tabi o hat baraj çalışmaları sırasında bir şekilde bozulmuş, yenilenmemiş. O suyumuz bizim baraja akıyordu. 27 km uzunluğu bugünkü maliyetlerle 50 milyon civarında. O suyun depoya gelmesi ile alakalı bir maliyet var, onu da bugünkü imkânlarla kısa zamanda yapmamız çok mümkün değil. Biz üç beş senelik sıkıntımızı çözecek suyu bulduktan sonra panço suyu Bakan beye gittiğimiz zaman devlet su işleri Çan ve Biga ilçelerinin içme ve kullanma suyu ile alakalı bir baraj çalışması var. Oranında proje çalışması bitmiş, 2023 yılı olmasa da 2024 yılında yatırım programına alınıp oradaki çalışmalara başlanacak.

“HEP BU RİSKLE KARŞI KARŞIYAYIZ”
Su ile alakalı Hoşoba köyümüzde kuyu çalışmamız devam ediyor. Seviyelerimiz normal depolarımız dolu. Üç beş gündür su ile ilgili sıkıntımız yok. Sulama sezonu bittiği zaman baraj kapakları kapanıyor. Baraj kapakları kapandığı zaman Ekim ve Kasım aylarında önceki yıllarda bizim yer altı sularımız azalıyordu. Bu yıl yağışların olmamasından kaynaklı daha da azaldı. Rica ettik devlet su işlerinden Gümüşçay Belediye Başkanımızdan kapakları açtı. Bizim kuyularımızın beslendiği damarları üçbeş gün içinde destekledi ve su seviyemiz normale geldi. Ama hep bu riskle karşı karşıyayız.

“ÜÇ TANE ÇALIŞMAMIZ VAR”
Kapalı sistem projesi tamamlandığı zaman bu kapaklardan su salınmayacak. Salınmadığı zaman haliyle bizim bütün kuyularımız Hoşoba Köyünde, bütün kuyularımızın beslendiği ana damarlar kapakların kapalı olduğundan dolayı beslenemeyeceği için bizim kuyularımızdaki su seviyesi daha da düşecek. Bununla alakalı arıtma sistemi ile ilgili üç tane çalışmamız var. Birincisi şu an hızlıca birkaç farklı noktada su kaynağı elde ederek şu anki sisteme onu dahil etmek. İkincisi barajın sulama hattında su alıp, arıtma sistemini oraya koyup bu tür sıkıntılar olduğu zaman, oradan baraj suyunu arıtarak sisteme dahil etmek. Üçüncüsü de uzun vadede panço suyunu İller Bankası’nın su proje ekibi ve mühendisleri Panço suyunun yeni projesini çalışmaya başladılar. Suyu alırsak inşallah su meselesi çözülecek. Balıkkaya-Havdan havzası tarafında şuan sondaj yapılacak noktalarımız var. Hoşoba da çalışmamız bittiği zaman Havdan bölgesinde belirlenen noktalarda su arayışımız devam edecek.

Yasemin ÖZDEŞ

Editör: Haber Merkezi