Biga'da 22 Nisan Pazartesi Nöbetçi Eczane Biga'da 22 Nisan Pazartesi Nöbetçi Eczane
Konuşma, yutkunma ve çiğneme gibi hareketler esnasında zorluğa neden olan ağız yaraları, gündelik yaşamı olumsuz etkiler.
Ağız içi yaralar bazen birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşebileceği gibi bazı durumlarda iltihaplanarak aft adı verilen ağrılı yaralara dönüşebilir
Kötü beslenme alışkanlıkları ve stres gibi faktörlerin bu duruma katkısı büyüktür.
Bu durumların haricinde oluşumunda rol oynayan belli başlı nedenler mevcuttur.

Bu yaraların oluşumunda rol oynayan yanlış davranışlar ve bazı sağlık sorunları şunlardır:

Genetik ve sistemik hastalıklar
Vitamin ve mineral eksiklikleri
İlaç kullanımı
Hormonal değişiklikler
Besin ve ilaç alerjileri
Aşırı soğuk ve sıcak besinlerin tüketilmesi
Ağız bakımı ve temizliğinin yetersiz olması
Alkollü ve asitli içeceklerin tüketimi
Sigara kullanımı
Sağlık açısından uygun olmayan kimyasal içerikli diş macunu ve benzeri ağız bakım ürünlerinin kullanımı
Diş ve diş etlerinin yapısındaki bozukluklar
Bağışıklık sisteminin zayıf olması
Bakteriyel ve viral enfeksiyonlar
Sert ve ağız içinin çizilmesine neden olabilecek besinlerin tüketimi

Sağlıksız beslenme alışkanlıkları da vücudun bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açar ve bu durum, ağız içinde yara oluşumuna sebep olabilir.
Aynı zamanda aşırı asitli ve baharatlı yiyecekler de ağız dokusunu tahriş edebilir, bu da aft için uygun zemin hazırlar.

Nasıl tedavi edilir?

Küçük çaplı, ağız yaraları evde alınabilecek basit önlemler ve gargara kullanımı ile hızlı bir şekilde iyileşir.
Daha büyük çaplı yaralar için diş hekiminizle görüşmeniz gerekecektir.

Evde ağız yarası bakımına yönelik olarak yapılabilecek doğal tedaviler nelerdir?

Karbonat: Antibakteriyel özelliği ve yaralar üzerindeki iyileştirici etkisi nedeniyle karbonat, ağız yaralarının iyileştirilmesi için sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir.

Hazırlanılması ve Kullanımı: 1 çay kaşığı kadar karbonatı az miktarda su ile karıştırın ve bu su ile gargara yapabilirsiniz.
Yaranın dudağa yakın bölgelerde yer alması durumunda ile suyu bir bez yardımıyla yaralı bölgenin üzerine sürebilirsiniz.

Ada çayı: Enfeksiyonların iyileştirilmesi üzerinde olumlu etkileri olan ada çayı, ağız yaralarının doğal tedavisi için de tercih edilen doğal bir yöntemdir.
Hazırlanması ve Kullanımı: Doğal ada çayının kaynatılması ile hazırlanan bitki çayı ağzı yakmaması için ılık olacak şekilde bir miktar soğutulur. İçerisine şeker veya tatlandırıcı eklenmeden içilir. İçim esnasında ağızda bir süre bekletilmesi daha da etkili olacaktır.

Tuzlu su: Yaklaşık bir çay bardağı suyun içerisine 1 tatlı kaşığı tuz karıştırılarak bu su ile gargara yapmak, hem ağız içinin dezenfekte edilmesine, hem de yaraların daha hızlı bir şekilde iyileşmesine katkı sağlar. Bu işlem esnasında tuz nedeniyle bir miktar sızlama olması normaldir.

Sumak

Hazırlanışı ve Kullanımı;1 bardak suyun içerisine 1 yemek kaşığı sumak ekleyin ve kaynatın. Bir süre ılıdıktan sonra gargara yapın.

Doğal yöntemlerin dışında ağız yaralarının iyileştirilmesinde en sık tercih edilen ve oldukça etkili olan bir diğer yöntem ise antibakteriyel ve antienflamatuar etkili gargaralardır. Eczanelerde kolaylıkla bulunabilen bu gargaralar; yaraların neden olduğu ağrının hafifletilmesini sağlar, ağız içini temizler ve antibiyotik içerikli gargaralar aynı zamanda enfeksiyon ile mücadele edilmesine de yardımcı olur. Bu nedenle doktorunuz tarafından önerildiği takdirde gargara kullanımı oldukça önemlidir.

Editör: Haber Merkezi