Biga'nın o köyünde eşsiz gün doğumu Biga'nın o köyünde eşsiz gün doğumu
Biga’nın Pekmezli Köyü’nde kadınlar, kışlık yiyeceklerini imece usulü birbirlerine yardım ederek hazırlıyor.

Kış ayında yiyecekleri hamur işlerini şimdiden yapmaya başlayan Pekmezli ev hanımları bahçeye kurdukları sofralar üzerinde yufka açarak kış ayına hazırlanıyor.

Çanakkale İl Tarım Müdürü Nazan Türkaslan bir dizi programa katılmak için geldiği Biga’da, Pekmezli köyünde kadınların imece usulü toplanarak kışlık hazırlığı programında ev hanımları birlikte yufka açtı.

Pekmezli köyünde yufka, erişte, tarhana, salça gibi kışlık yiyecek hazırlıkları imece usulü yapılıyor. Gruplar halinde bir araya gelen kadınlar, her gün bir komşularının kışlıklarını yapıyor. Kadınların kimisi yufka açıyor, kimisi fırında pişiriyor.

Havaların iyi gitmesini fırsat bilen hanımlar, hazırladıkları hamurları saç üzerinde pişirerek böreklik yufka, mantı, erişte ve çorbalık kesmeleri yaptıklarını ifade ederek, hazırladıkları yiyecekleri kış aylarında tüketeceklerini söylediler.

Köylü kadınlar kışlık yiyeceklerini yıllardır birbirlerine yardım ederek yaptıklarını söyleyerek, "Uzun yıllardır komşularımızla bu şekilde kışlıklarımızı hazırlıyoruz. Toprak fırında pişiriyoruz, çok lezzetli oluyor. Her gün bir komşumuza yardım ediyoruz. Böyle olunca birkaç gün sürüyor tabii. Keyifli de zaman geçiriyoruz. Bizlerin çocukluğunda büyüklerimiz de böyle yapardı. Umarız hep böyle devam eder yardımlaşmamız" dedi.

Bahar Karakurt

Editör: Haber Merkezi