Dahiliye Uzmanı Salim Topsever, “Diyabet, kandaki şeker düzeyini dengeleyen insülin hormonunun; eksikliği ve/veya yeterince salgılanmasına rağmen, vücutta kullanılamaması sonucu oluşan kronik metabolizma bozukluğudur. Besinlerle alınan şeker, mideye, oradan bağırsaklara geçer ve emilerek kana karışır. Pankreasta üretilen insülin hormonu ise dolaşımda bulunan şeker düzeyini düzenler ve kanda şeker yükseldiğinde pankreastan salınarak kan şekerini normal düzeylere indirir.” dedi.

Biga'da 26 Nisan Cuma Nöbetçi Eczane Biga'da 26 Nisan Cuma Nöbetçi Eczane

“VÜCUTTAKİ TÜM ORGANLARA ZARAR VEREBİLİR…”

Diyabetin iyi kontrol edilemediğinde, vücuttaki tüm organlara zarar verebileceğinin altını çizen Topsever, “En az 8 (ideal olarak 10) saat aç kaldıktan sonra ölçülen şeker düzeyine, ‘açlık kan şekeri’ adı verilir. Normal değeri; 70-100 mg/dl’ dir. Yemeğe başladıktan 2 saat sonra ölçülen kan şekerine ‘tokluk kan şekeri’ adı verilir ve normal koşullarda 140 mg/dl’ nin altında olması gerekir.
Diyabet iyi kontrol edilemediğinde, vücuttaki tüm organlara zarar verebilmektedir. Bir yandan kan damarlarının yapısını bozarak göz, böbrek ve sinirleri etkilemekte; diğer yandan kalp hastalığı ve inme nedeniyle de erken ölümlere neden olabilmektedir.” dedi.

Biga Devlet Hastanesi Dahiliye Uzm. Dr. Salim Topsever, Diyabetli bireyler için sağlıklı yaşamanın dört altın kuralını sıraladı;

1-Sağlıklı beslenme
2-Yeterli ve düzenli fizikse aktivite
3- Tıbbi bakım ve kendi kendine kontrol
4- Dengeli ve düzenli sosyal yaşam olarak sıralayabiliriz.

“BAĞIMLILIKLAR ÖNLENMELİ”

Topsever, “ Kişilerin diyabet olmadan yaşamın erken dönemlerinden itibaren sağlıklı yaşamın uyulması gereken zorunlu kurallarına uymaları çok önemlidir. Kişinin yaşına, boyuna, mevcut risk ve hastalıklarına uygun(ideal) kiloda olması ve bunu yaşam boyu koruması çok önemlidir.
Aktif yaşamayı standart haline getirmek, egzersizi zorunluluk olarak değil bir gereklilik olarak görmek çok önemlidir. Sigara, alkol ve benzeri vücuda zarar verme potansiyeli olan maddelerin bağımlılıkları önlenmelidir. Kronik hastalıkların önlenmesine yönelik tüm yaşam tarzı değişiklikleri sağlıklı ve kaliteli yaşamın da ön şartıdır.

Son olarak eğitimin diyabetli bireylerdeki önemine dikkat çeken Uz.Dr.Salim Topsever, “ Diyabet eğitimi alan bireyler diyabet kontrollerini sağlamada daha başarılıdır. Bu nedenle tüm diyabet hastalarına diyabet eğitimi almalarını önermekteyiz.” dedi.

Necmiye Tarlasüren

Editör: Haber Merkezi