Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Prof. Dr. Teksen Çamlıbel, prematüre doğumların artış gösterdiğini ifade ederek, bu durumun temel sebeplerinden birinin tüp bebek uygulamalarının yaygınlaşması olduğunu belirtti.

Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Prof. Dr. Çamlıbel, 17 Kasım Dünya Prematüre Günü'nünde açıklamalarda bulundu. Elips Haber'den Selim Ercan’a konuşan Prof. Dr. Çamlıbel, prematüre bebeklerin bağışıklık sistemlerinin tam gelişmeden doğmaları nedeniyle mikroplara karşı dirençlerinin düşük olduğuna vurgu yaptı ve bu bebeklerin özel ve dikkatli bakıma ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Prematüre doğumun nedenleri arasında çoğul gebeliklerin, özellikle ikizler veya üçüzlerin, önemli bir etken olduğunu açıklayan Prof. Dr. Çamlıbel, ikinci bir bebeğin rahme gelmesiyle oluşan basınca dayanamayan rahmin, prematüre doğuma zemin hazırladığını ifade etti. Sigaranın da prematüre doğuma neden olabilen faktörlerden biri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Çamlıbel, genetik yapı, rahimdeki anormallikler ve ağır işlerde çalışmanın da prematüre doğum riskini artırabileceğini söyledi.

Ayrıca, prematüre doğan bebeklerin normal kilonun altında doğduklarında özel bakıma ihtiyaç duyabileceklerini belirten Prof. Dr. Çamlıbel, bu bebeklerin akciğer gelişiminde sorun yaşayabileceğini ve teknolojinin yoğun bakım alanında bu bebeklere şans tanıdığını ifade etti. Yoğun bakım sürecinde bebeğin beslenmesine özel dikkat gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Çamlıbel, anne sütü pompalamanın ve yapay mamalardan faydalanmanın önemli olduğunu aktardı.

Biga'da 22 Nisan Pazartesi Nöbetçi Eczane Biga'da 22 Nisan Pazartesi Nöbetçi Eczane

Prof. Dr. Çamlıbel, prematüre bebeklerin bağışıklık sistemlerinin tam gelişmediği için enfeksiyonlara daha açık olduğunu ve bu bebeklerin gelişimlerinin yakından takip edilmesi gerektiğini söylerken tüp bebek tedavilerinde çoğul gebeliğe teşvik edilmemesi gerektiğini belirterek sigara içmenin hamilelikte kaçınılması gereken bir risk olduğunu vurguladı.

Evlenme yaşı ve gebelikle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Çamlıbel, Türkiye'de anne olma yaşının yükselmesinin, erken doğuma eğilimi artırdığını belirtti. Bu durumu önlemek için erken yaşlarda gebelik, sigara içmeme, genetik durumları doktora bildirme gibi tedbirler alınması gerektiğini ifade etti.

Editör: Haber Merkezi