AB, Türk dönerini tescile hazırlanıyor AB, Türk dönerini tescile hazırlanıyor
Geçtiğimiz Cumartesi sabahı Köşdere Aktivite merkezinde gerçekleştirilen kahvaltıya LABX Danışmanlık Şirketinin sahibi Fuat Sami katıldı. Sami toplantıda tecrübelerini BİSİAD üyeleri ile paylaştı.
BİSİAD Başkanı Zekai Baş açılış konuşmasında “ Fuat Sami beye, kahvaltımıza sponsor olan Gençoğlu Konut Üretim İnşaat Sanayi ve Ticaret LTD. ŞTİ. ve basın mensuplarımıza teşekkür ediyorum” açıklamasını yaptı.
LABX Danışmanlık Şirketinin sahibi Fuat Sami konuşmasında özetle “ Ben ticarete melek yatırımcılıkla başladım. Labx Yatırım ve Danışmanlık Şirketi kendi şirketimdi. Tabi bu şirket içerisinde 85 yatırımcı bize geldi. Davut Bey’de bu yatırımcılardan birisidir. Hüsnü Özil, Ali Sabancı bize görev vermiş ağımızdaki kişiler onların dışında da doktorlar, mimarlar ve orta düzey yöneticilerde melek yatırımcı olabilir.
Yatırımcıların büyük sermaye ile başlangıcı yapılan girişimlere nazaran, daha ufak sermaye ile işe soyunan girişimlere, kişisel yatırımlarından bir risk sermayesi ayıran – venture capital- yatırımcılara melek yatırımcı deniyor. Sami’nin de belirttiği üzere, aile sermayesine dayandırılarak yola çıkılarak elde edilen temelden çok daha sağlam temele dayandırılan bu başlangıç noktasına örnek olarak Türkiye’de bir ilk olan “sms-groups”u verebiliyoruz. Bizler tüm bu bilgilerle donatılırken, “paramarka.com” isimli girişimcilik örneğiyle ilgili oldukça eğlenceli ve ilginç bir detay öğrendik.
Viral pazarlama üzerine çalışan bu ekip, 2009’da hepimizin de internette ve televizyonda sıkça görerek aşinalık kazandığı bir viral video ile çalışmalarının bir örneğini bizlerle paylaşmışlar. Bir çoğunuz videonun kısa bir anlatımını yaptığımda muhtemelen neden bahsettiğmi hatırlayacaktır: “Sevgilisinden ayrılan bir genç kız, onu cezalandırmak için “gittigidiyor.com” üzerinden erkek arkadaşının eşyalarını satışa sunuyor.” Cuma günü facebook’a eklenen bu video, Pazar günü izlenme rekoruna koşuyordu. Videoda Fulya adıyla rol alan kişinin ve bahsi geçen eski sevgili Mehmet’in kurmaca bir öykünün parçası olmaları bir yana, video tamamen bir reklam imiş. İzlenmekle kalınmayan bu video, bir sürü karşı video çekilerek aylarca gündemde kalmayı başarmanın yanısıra, kendisinin video da bahsi geçen Mehmet olduğunu iddia eden kişilerin de ortaya çıkmasına sebep olmuş.
Melek yatırımcılar kurulacak işin maliyet anlamında daha az ve daha iyi olmasına dikkat ederler. Dört yüz bin lira istenen bir hamsi shop projesi incelendiğinde melek yatırımcının konuyu yirmi bin lira ile hallettiğini yaşadık. Destek isteyenin soğuk hava depolu aracı var, balıkların stoğu için soğuk hava deposu kiralanıyor. İşe başlanıyor ve melek yatırımcı sunduğu çözüm ile dört yüz bin lira yatırımı yirmi bin liraya çözüyor ve yine işe yüzde otuz ortak oluyor. Şuanda yirmi bin ile başlanan işte yüzlerce hamsi shop kurulmuş durumda melek yatırımcıların fikirleri ve destekleri çok önemlidir.
Gelişim için yöreye uygun bir iş kolu bulmak önemlidir. Melek yatırımcılık Türkiye’de artık önemli bir yer tutuyor. Gelişim için hükümetimiz bu konuda büyük kolaylıklar sağlıyor.
Bir iş yatırımız varsa bizler her zaman projelerinize melek yatırımcılığa hazırız. Güzel işler yapabiliriz. Beni ağırladığınız için teşekkür ederim” dedi.
Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan Yaptığı konuşmasında
‘’Bende adı Melek Yatırımcı olarak kamu oyunda biliniyorum bireysel katılım sermayesi bu sertifikanın ismi o BKS dedikleri bize birkaç tane yatırımcı geldi. Bizim Holding dede iş ve strateji geliştirme departmanı kurduk. Bizim gençler orada çalışıyorlar. Böyle iş bitimi geldiği zaman onu alıyorlar inceliyorlar eğer kayda değer bir şey varsa bize havale ediyorlar.

Yine böyle bir fikir geldi. Girişimcilik sektöründe bir mühendis arkadaş Bigalı bizim Doktor Suzi bey’in kızı orada çalışıyormuş. O şirkette o bizimle tanıştırmak için bunu getirdi ve işini büyütmek istiyormuş ortağa ihtiyacı varmış. O arkadaşı bizim gençlerle tanıştırdılar. O projede gelecek var dediler ve bizde oturduk konuştuk ortak olduk, şimdi yeni binaya geçtik 30 tane mühendis oldu. Milyon dolar üzerinde bi yatırım yapmış olduk. Biz melek yatırımcı olarak daha küçük bir iş olsaydı ben girerim dedim ama daha fazla bir iş gördüğümüz için buna biz Holding olarak ortak olduk. Şuan o genç o fikirle geldi üç kuruş koymadı ama fikir güzeldi parayı biz koyduk aslında tam anlatmak istediğimiz buydu. Tabi daha büyük yatırım olursa da artık bir fikri varsa para kaynağı hiç önemli değil bankadan para almaya da gerek yok. Bu tür melek ağları var orada projelerinizi sunup buradan para sağlamanız gerekiyor.
Eğer daha büyük bir iş yapıyorsanız örneğin biz Doğtaşa ortak aldık. Melek yatırımcılar üzerinde de fonlar var. Bu fonlardan ortak aldık gittik Kelebek Mobilyayı satın aldık. Bu büyümek içinde bir modeldir. Sizin paranız yetmeyebilir ama büyümek istiyorsanız bu şekilde ortaklık yapın. Şimdi biz milyar dolarlık projeler üzerindeyiz. Bir Termik Santral birde bu Hızlı Tren projemiz var. Şimdi bize daha fazla para lazım bu melek yatırımcılığı da aşıyor daha büyük dünya fonlarıyla çalışmanız gerekiyor burada söylemek istediğim şu, ne kadar ölçekte olursa olsun melek yatırımcıların ağlarına müracaat etmek lazım. Sizlerde aynı zamanda melek yatırımcı olabilirsiniz” dedi.

Editör: Haber Merkezi