Biga Ziraat Odası, bölgede görülen kök ve kök boğazı çürüklüğüne ilişkin üreticileri bilgilendirme açıklaması yaptı. Son dönemde artan hastalık vakalarının önceki hasat döneminden kalan hastalıklı bitki kalıntıları veya aşırı azotlu gübreleme sonucu ortaya çıktığı belirtildi. Hastalığın özellikle oksijeni yetersiz topraklarda geliştiği ve bitkinin kökünde ve kök boğazında çürümeye neden olduğu vurgulandı.

Hastalık nedeniyle bitkilerin beslenmesinin zayıfladığı, başak vermeden önce solarak erken dönemde öldüğü ifade edildi. Ayrıca, kök ve kök boğazı çürüklüğünün buğdayda %50'yi aşan ürün kayıplarına yol açabileceği uyarısında bulunuldu. Özellikle kurak geçen ilkbahar periyodunun ardından görülen şiddetli yağışların hastalığın gelişimine zemin hazırladığına dikkat çekildi.

Üreticilerin verim kaybı yaşamamaları için yağışlardan sonra kök ve kök boğazı hastalığına karşı önleyici tedbirler almaları ve ilaçlama yapmalarının önemine vurgu yapıldı. Biga Ziraat Odası, her türlü teknik destek için üreticilere ulaşabilecekleri telefon numaralarını paylaştı ve çiftçilerin odanın mühendisleriyle iletişime geçmeleri çağrısında bulundu.

Çan yolunda otomobil ile traktör çarpıştı Çan yolunda otomobil ile traktör çarpıştı

Biga Ziraat Odası, ürünlerin bol kazançlı ve bereketli olması temennisinde bulunarak açıklamasını tamamladı. Çiftçilerin, odanın sağladığı bilgi ve desteği kullanarak kök ve kök boğazı çürüklüğüne karşı mücadele etmeleri bekleniyor.

Editör: Haber Merkezi