Çanakkale Orman Bölge Müdürü ve Orman Yüksek Mühendisi Mehmet Akkan, Kazdağları'nın nadir görülen canlılarından biri olan Kaya Sansarı'nın acı bir şekilde yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Kazdağlarının biyolojik çeşitliliği ve ekosistemin sağlıklı işlemesinde önemli rol oynayan Kaya Sansarı, maalesef Çan-Yenice yolunda meydana gelen bir araç çarpması sonucunda hayatını kaybetti.

Kazdağları'nın biyolojik çeşitliliği ve ekosisteminin sağlıklı işlemesinde kritik bir rol oynayan Kaya Sansarı, trajik bir şekilde yaşamını yitirdi. Çanakkale Orman Bölge Müdürü ve Orman Yüksek Mühendisi Mehmet Akkan, Kazdağları'nın gözde türlerinden biri olan Kaya Sansarı'nın yaşamını yitirmesiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Çan-Yenice yolunda meydana gelen bir araç çarpması sonucunda hayatını kaybeden Kaya Sansarı, Kazdağları'nın doğal güzelliklerinden biri olarak biliniyordu. Orman Bölge Müdürü Mehmet Akkan, bu üzücü olayla ilgili olarak, "Kaya sansarının yaşamını yitirmesine üzüldüm. Bizim gibi, bütün canlıların yaşam hakkı var. Taşıt kullananlar yaban hayvanı çıkma durumuna göre dikkatli olmalı ve hız yapmamalıyız." şeklinde konuştu.

Müdür Akkan’ın paylaşımı;

Kaya Sansarı
(Martes foina )

Kazdağlarının, bilinen ama görünmeyen Güzelliklerinden.
Çan-Yenice Yolunda Araç çarpması sonucu yaşamını yitiren, Kazdağlarının güzeli Kaya Sansarı. Kazdağlarının Biyolojik çeşitliliğinin ve ekosistemin sağlıklı işlemesinde katkısı bulunan Güzellik. Bizim gibi, Bütün canlıların yaşam hakkı var. Kaya Sansarının yaşamını yitirmesine üzüldüm. . Taşıt kullananlar yaban hayvanı çıkma durumuna göre dikkatli olmalı ve hız yapmamalıyız.
Kaya sansarları, fare ve sıçan gibi kemirgenlerle beslendiklerinden dolayı hastalık yayma ihtimali olan canlı türlerinin kontrolünde pay sahibidirler.
Kaya sansarları memelidir. Koyu ve açık kahverengiden oluşan bir kürke ve boyun kısmından başlayıp ön bacaklarına doğru çatallanan beyaz, sarımtırak veya açık kahverengi tonda bir lekeye sahiptir. Vücutlarına oranla oldukça uzun bir kuyruğa, iki küçük kulağa ve pembemsi küçük bir burna sahiplerdir. Kafasından kuyruk başlangıcına kadar olan kısım yaklaşık olarak 40-50 santim arasında değişirken kuyruk uzunlukları 22 ila 30 santim arasında değişmektedir.
Kaya sansarları avlanma ve beslenme gibi davranışları geceleri sergileyen gececil yırtıcılardır. Oldukça hızlı hareket etme yeteneğine sahip bu canlılar, toprak altında bulunan kaplumbağa yumurtası gibi besinleri elde etmek için kazma davranışı gösterirler.
Kaya sansarlarının yaşam alanlarını konu alan çalışmalarda ağaç örtüsünün oldukça önemli olduğu ve taze bitkisel kaynakların (böğürtlen benzeri taze meyveler) yaşam alanlarının tercihinde önemli rol aldığı ortaya koyulmuştur. Gebelik Süresi: 150-170 gün. Doğum : Mayıs ayında olur ve 1 ya da 2 yavru dün- yaya getirirler. Yavrular 4-5 ay süt emerler.
Yaşamını yitiren Sevimli Kaya Sansarını yoldan alarak toprağa gömdüm. Kendimi ona karşı sorumlu hissettim. Yaşatamazdım ama gömebilirdim. Topraktan geldik, toprağa gideceğiz. “

Kılıç ailesinin acı günü Kılıç ailesinin acı günü

Editör: Haber Merkezi