Hastanenin Cildiye Uzmanı Uzm. Dr. Berrin Günay, yaptığı açıklamada cilt kanserinin dünyada en sık görülen kanser türlerinden biri olduğuna dikkat çekti.
Cilt kanserinin, cilt hücrelerinin kontrolsüz şekilde çoğalmasıyla oluştuğunu belirten Dr. Günay, “En sık karşılaşılan cilt kanseri türleri; bazal hücreli karsinom (BCC), skuamöz hücreli karsinom (SCC) ve melanomdur. Melanom, en tehlikeli ve ölümcül formdur” dedi.
Risk Faktörlerine Dikkat Çekti
Cilt kanserine yakalanma riskini artıran faktörleri sıralayan Dr. Günay, “Uzun süreli ve korunmasız güneş maruziyeti, solaryum kullanımı, açık tenli olmak, ailede cilt kanseri öyküsü, çok sayıda ben ya da doğuştan gelen büyük benler ve bağışıklık sisteminin zayıf olması önemli risk faktörleridir” açıklamasında bulundu.
Belirtiler Erken Teşhis İçin Önemli
Cilt kanserinin belirtilerine de değinen Dr. Günay, vatandaşların özellikle benlerdeki renk, şekil veya boyut değişikliklerine dikkat etmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, ciltte iyileşmeyen yaralar, kanayan, kabuklanan veya büyüyen lekelerin de cilt kanseri belirtisi olabileceğini ifade etti.
Korunmanın Yolları Anlatıldı
Korunma yöntemleri hakkında da bilgi veren Dr. Günay, “Geniş spektrumlu (UVA/UVB) en az SPF 30 koruyucu kremler kullanılmalı, güneşin en yoğun olduğu saatlerde (10.00–16.00) gölgede kalınmalı, şapka, güneş gözlüğü ve koruyucu giysiler tercih edilmeli. Solaryumdan uzak durulmalı ve cilt düzenli olarak kontrol edilmelidir” ifadelerini kullandı.
“Erken Teşhis Hayat Kurtarır”
Cilt kanserinde erken teşhisin tedavi başarısını ciddi oranda artırdığına dikkat çeken Dr. Günay, “Erken teşhis edildiğinde cilt kanserleri %90’dan fazla oranda tedavi edilebilir. Vatandaşlarımız ciltlerindeki değişiklikleri göz ardı etmemeli ve şüpheli durumlarda bir dermatoloğa başvurmalıdır” diyerek farkındalık çağrısı yaptı.