Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden emekli olan Prof. Dr. Doğan Perinçek'in aktardığına göre, Biga Yarımadası, zengin tarihi mirasıyla dikkat çekiyor. Kıyı ovaları ve madenleri sayesinde ilk çağlardan beri birçok antik kente ev sahipliği yapmış olan bölge, arkeologları ve jeologları bir araya getiriyor.
Bu antik kentler arasında adını duyuranlardan biri de Kebren (Kebrene) Antik Kenti. Bayramiç'ın güneybatısında, Çaldağ Köyü yakınlarında bulunan bu kent, MÖ 4. yüzyılda Helenistik dönemde kurulmuş. Ancak, zamanla sadece fotoğraflarda görülen duvarlar ve kayalara oyulmuş yapılar geriye kalmış.
Prof. Dr. Perinçek'in yaptığı araştırmalar sonucunda, Kebren Antik Kenti'nin yakınında bir fay hattı keşfedilmiş. Ancak, bu fay hattının kentin yıkımıyla doğrudan ilişkili olup olmadığı hala belirsizliğini koruyor.
Prof. Dr. Perinçek sözlerini şöyle tamamladı “Kebren antik kenti de, muhtemelen Assos Antik Kenti dahil bölgedeki birçok kenti yıkan ve 1333 yıl önce olan deprem ile yıkılmış olabilir. Bu yıkıcı depremin izlerini Assos ve Alexandria Troas kentlerinde gözlemledik. Net bir tarih vermek için Jeolog ve Arkeologların birlikte çalışması ve net bilgi derlemesi gerekir.”