Çanakkale’nin Biga ilçesinde faaliyet gösteren Biga Ziraat Odası tarafından yapılan açıklamada, tarım sektöründe artan maliyetlerin üretimi ciddi şekilde zorlaştırdığına dikkat çekildi. Tarımın stratejik önemi vurgulanırken, gıda üretiminin sürdürülebilirliği için çiftçinin desteklenmesinin kaçınılmaz olduğu ifade edildi.
Girdi Fiyatlarındaki Artış Dikkat Çekiyor
Açıklamada, özellikle mazot ve gübre fiyatlarında yaşanan yükselişin üretim üzerindeki baskıyı artırdığı belirtildi. Küresel gelişmelerin etkisiyle akaryakıt fiyatlarının ciddi seviyelere ulaştığı, bunun da tarımsal faaliyetlerin maliyetini doğrudan etkilediği aktarıldı.
Çiftçinin en temel girdileri arasında yer alan gübre fiyatlarının geldiği nokta ise şöyle sıralandı:
- Üre gübresi: 1.700 TL
- Amonyum sülfat (şeker gübresi): 1.000 TL
- 26’lık nitrat gübresi: 1.000 TL
- 3-15 taban gübresi: 1.400 TL
Bu artışların, üreticinin yükünü her geçen gün daha da ağırlaştırdığı ifade edildi.
Destek ve Önlem Çağrısı
Açıklamada, üretimin devamlılığı için bazı adımların gecikmeden atılması gerektiği vurgulandı. Özellikle mazot fiyatlarının kontrol altına alınması, tarımsal üretimde kullanılan akaryakıtta vergi indirimi yapılması ve çiftçiye yönelik desteklerin hızla ödenmesi gerektiği belirtildi.
Ayrıca Tarım Kredi Kooperatiflerinin daha aktif rol alarak üreticiye uygun fiyatlı ve vadeli girdi sağlamasının önemine değinildi.
Gıda Güvenliği Uyarısı
Açıklamada, mevcut şartların devam etmesi halinde tarımsal üretimde ciddi aksaklıkların yaşanabileceği ve bunun gıda fiyatlarına da yansıyabileceği ifade edildi. Üretimin bugün desteklenmemesi durumunda ilerleyen süreçte daha büyük sorunların ortaya çıkabileceği vurgulandı.




