Bigalı doğasever ve mantar meraklısı Kamuran Arslan, Karadeniz gezisi sırasında nadir rastlanan türlerden biri olan “Anasonlu Külah Mantarı” (Lentinellus cochleatus) ile karşılaştı.
Arslan, bulduğu mantarı tanımlarken şu özelliklere dikkat çekti:
“Bu mantarın en belirgin yanı kokusu; elinize aldığınızda hafif ama çok net bir anason kokusu yayılıyor. Şapkası külahı ya da kulağı andıran dalgalı, asimetrik bir yapıya sahip. Rengi morumsu kahverengiden griye kadar değişebiliyor. Alt kısmındaki lamelleri sık ve tırtıklı, adeta testere dişi gibi. Sapı ise genelde yana doğru çıkıyor, tam ortada değil. Bu yapısı külah görünümünü daha da belirgin hale getiriyor.”
Anasonlu külah mantarının genellikle yapraklı ağaçların kütüklerinde veya çürümüş odunların dibinde yetiştiğini belirten Arslan, doğaseverlere dikkatli olmaları gerektiğini de hatırlattı.
Arslan’ın aktardığına göre; külah şekli, tırtıklı lamelleri ve karakteristik anason kokusu bu mantarı diğer türlerden ayıran en önemli özellikler arasında yer alıyor.