Biga’da sonbaharın gelişiyle birlikte kışlık hazırlıklar hız kazandı. Yeniçiftlik Köyü’nde bir araya gelen kadınlar, imece usulüyle kışlık börek hamurlarını hazırlayarak asırlık dayanışma geleneğini sürdürüyor.
Biga ve çevresinde havaların serinlemeye başlamasıyla birlikte köylerde geleneksel kış hazırlığı mesaisi başladı. Doğal ve sağlıklı beslenme kültürünün canlı tutulduğu Biga köylerinde kadınlar, kış mevsimi boyunca sofraları süsleyecek lezzetler için kolları sıvadı.
Geleneksel İmece Sofraları Kuruldu
Kışlık hazırlıkların adresi bu kez Biga’nın Yeniçiftlik Köyü oldu. Köy kadınları, komşuluk ve dayanışma kültürünün en güzel örneklerinden birini sergileyerek imece usulü bir araya geldi. Sabahın erken saatlerinde kurulan sofralarda bir yandan hamurlar açıldı, diğer yandan kış aylarına hazır hale getirilen börekler özenle kurutulup muhafaza altına alındı.
"Kışlık Hazırlık Bizim İçin Hem Gelenek Hem Dayanışma"
Kendi elleriyle hazırladıkları doğal ürünleri kış sofralarına taşımaktan mutluluk duyduklarını belirten köy kadınları, el birliğiyle yapılan işlerin hem daha kolay hem de daha bereketli olduğunu dile getirdi. Hazırlıkların tatlı bir telaş içinde geçtiğini ifade eden mahalle sakinleri, geleneksel lezzetleri gelecek nesillere aktarmanın önemine değindi.
Yeniçiftlik Köyü’nde neşeyle sürdürülen kışlık börek hamuru mesaisi, Biga köylerinde paylaşım ve köklü komşuluk ilişkilerinin hâlâ tüm canlılığıyla devam ettiğini bir kez daha gösterdi.








