Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, buğdayın en büyük düşmanı olan süne zararlısına karşı üreticileri uyardı. Yapılan açıklamada, doğru zamanda müdahale edilmeyen alanlarda verim ve kalite kaybının %100’e ulaşabileceği vurgulandı.
Çanakkale genelinde hububat üretim alanlarında süne (Eurygaster spp.) zararlısına karşı teyakkuz hali devam ediyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, buğdayın en önemli ana zararlısı olan süneye karşı ekiplerin sahada olduğunu ve üreticilerin müdürlükten gelecek ilanlara göre hareket etmesi gerektiğini duyurdu.
20 Ekip ve 88 Personel Sahada
Süne istilasına karşı geniş kapsamlı bir takip süreci yürüten İl Müdürlüğü; 20 ayrı ekip ve toplam 88 personel ile Çanakkale genelinde 500 bin dekarlık alanda sürvey (inceleme) çalışmalarını sürdürüyor. Uzmanlar, sahadaki verileri anlık olarak değerlendirerek mücadele takvimini belirliyor.
İlaçlama İçin Resmî İlanı Bekleyin
Müdürlükten yapılan uyarıda, kimyasal mücadelenin bilinçsizce yapılmaması gerektiği hatırlatıldı. Üreticilerin şu hususlara dikkat etmesi istendi:
• İlanı Bekleyin: Kimyasal mücadele için mutlaka İl veya İlçe Müdürlüğü’nün yapacağı resmî ilanı bekleyin.
• Doğayı Koruyun: İlan verilmeyen köylerde kimyasal ilaçlama yapmayın. Bu sayede sünenin doğal düşmanı olan "Trissolcus" (parazitoid arıcıklar) popülasyonunu koruyarak doğal dengeye destek olun.
• Arıcıları Unutmayın: İlaçlama faaliyetleri, arıların uçuş yapmadığı saatlerde gerçekleştirilmelidir.
Verim Kaybına Karşı "Birlikte Mücadele"
Süne zararlısının sadece miktarı değil, buğdayın un kalitesini de doğrudan etkilediği belirtildi. Mücadele yapılmadığı takdirde hem verimde hem de kalitede telafisi imkânsız kayıplar yaşanabileceği konusunda çiftçiler uyarılarak; "Ürününüz bol, kazancınız bereketli olsun" temennisinde bulunuldu.




