Biga Sulama Birliği görev sahasında yer alan baraj ve göletlerdeki su miktarları, yaz ayları ve tarımsal sulama sezonunun yoğunlaşmasıyla birlikte hızla azalıyor. Birlik tarafından paylaşılan 11 Mayıs 2026 – 17 Ağustos 2026 tarihleri arasındaki güncel su verileri, bölgedeki su rezervlerinin kritik bir eşiğe doğru ilerlediğini gözler önüne seriyor.

Barajlarda Son Durum: Bakacak ve Taşoluk Alarm Veriyor

Bölgenin en büyük su kaynağı olan Bakacak Barajı'nda, Mayıs ayı başında %73 seviyelerinde olan doluluk oranı, 17 Ağustos 2026 itibarıyla %42’ye kadar geriledi. Mayıs ayında 95,078 milyon m³ olan kullanılabilir su hacmi, sezon boyunca gerçekleşen 40,788 milyon m³'lük toplam tüketimle birlikte 54,600 milyon m³ seviyesine düştü.

Bölgenin bir diğer önemli su kaynağı olan Taşoluk Barajı'nda da benzer bir tablo hakim. Sezon başında %82 doluluk ve 72,479 milyon m³ su hacmine sahip olan barajda, 27,250 milyon m³ suyun tüketilmesiyle doluluk oranı %55’e (48,380 milyon m³) geriledi.

Göletlerde Doluluk %50’nin Altına İndi

Biga’daki sulama göletlerinde de su çekilmesi hız kazandı:

• Kaynarca Göleti: Mayıs ayında %91 doluluk oranına sahip olan gölet, 7,775 milyon m³ tüketim sonrası %50 doluluk oranına (9,437 milyon m³ su) geriledi.
• Ayıtdere Göleti: Sezona %93 dolulukla başlayan gölette doluluk oranı %48’e (3,227 milyon m³) düştü.
• Hacıpehlivanlı Göleti: Doluluk oranı %100 seviyelerinden %48’e (0,525 milyon m³) geriledi.
• Gürgendere Göleti: Mayıs ayında %100 dolu olan gölet, yaz dönemi sulamalarıyla birlikte %48 doluluk seviyesine (0,699 milyon m³) indi.
• Kozçeşme Göleti: Su seviyesini en iyi koruyan tesislerden biri olan Kozçeşme Göleti’nde ise doluluk oranı %90 (4,375 milyon m³) seviyesinde seyrediyor.

Çanakkale Yine Cayır Cayır Yandı! İki Yangın Korkuttu
Çanakkale Yine Cayır Cayır Yandı! İki Yangın Korkuttu
İçeriği Görüntüle

Toplam Tüketim Miktarları

Biga Sulama Birliği verilerine göre, 17 Ağustos 2026 tarihi itibarıyla tesislerde gerçekleşen toplam su tüketim miktarları şu şekildedir:
• Bakacak Barajı: 40,788 hm³
• Taşoluk Barajı: 27,250 hm³
• Kaynarca Göleti: 7,775 hm³
• Ayıtdere Göleti: 3,083 hm³
• Kozçeşme Göleti: 0,505 hm³
• Hacıpehlivanlı Göleti: 0,560 hm³
• Gürgendere Göleti: 0,769 hm³

Havaların sıcak gitmesi ve sulama sezonunun devam etmesi nedeniyle çiftçilerin ve vatandaşların su kullanımında tasarruflu ve dikkatli olmaları gerektiği uyarısı yapılıyor.

Muhabir: Mehmet Özdeş