Proje kapsamında hayata geçirilen, Çanakkale ruhunu anlamak ve anlatmak için hazırlanan belgeselin galası, Pera Palas'ta gerçekleştirildi.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, gösterim öncesi AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi alanı Cumhuriyet'in 100. yılında yaklaşık 4 milyon kişinin ziyaret ettiğini söyledi.

- "Çanakkale, Cumhuriyet'e giden yolun başlangıcıdır"

Ailelerle yapılan ziyaretlerin her yıl arttığını belirten Kaşdemir, "Biz Çanakkale'deki müstesna topraklar olarak her ailenin gündemindeyiz, her Türk milletinin evladının kalbindeyiz. Çanakkale Türk milletinin kalbidir. Burası Türk milletinin buluştuğu bir noktadır. Biz bunu yeterli görmüyoruz. Hem Türkiye'de hem de dünyada Çanakkale'yi bir buluşma noktası haline getirmek istiyoruz." dedi.

Kaşdemir, alanda yapmış oldukları çalışmalarla gelen ziyaretçilerin daha uzun süre kalacağı bir çevre oluşturmak hedefinde olduklarına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Kalelerimizi restore ediyoruz, siperlerimizi ortaya çıkartıyoruz, tabyalarımızı elden geçiriyoruz. Ziyaretçilere tüm canlılığı ile Çanakkale ruhunu aktarmak istiyoruz. Çanakkale, Cumhuriyet'e giden yolun başlangıcıdır. Kurtuluş Savaşı'na olan inancın başladığı yerdir. Kurtuluş Savaşı'nın başkomutanı ve Cumhuriyet'imizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de tarih sahnesine çıktığı yerdir. Filli Boya'nın destekleriyle Mustafa Kemal'in yönettiği savaştaki hattı yürüyüş rotası olarak düzenledik. Herkesi Çanakkale'ye davet ediyor, onlarla Çanakkale'de buluşmak istiyoruz. Filli Boya, 2019'dan beri tüm projelerimizde destektir. 'Çanakkale Ruhuna Selam' belgeseli de bu yolda atılmış önemli bir adımdır. "

- "Çanakkale ideolojiler üstüdür, ulusal birliğimizin temel taşıdır"

Filli Boya Genel Müdürü Tayfun Küçükoğlu da "5 yıldır Çanakkale Tarihi Alan Başkanlığı ile beraber ülkemize büyük faydalar sağlayacağına inandığımız bir seferberlik hali içindeyiz. Çanakkale'deki tarihi alanın ebedi destekçisi olarak işbirliğimizi en üst mertebede yürütüyoruz." diye konuştu.

"Zafere Selam" projesi kapsamında Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ile "Dur Yolcu Anıtı'nı 24 saat görünecek şekilde özel boyalarla yenilediklerini aktaran Küçükoğlu, "Bu yaptıklarımız sadece boyama işi değil. Çanakkale ruhuna ve bu vatanı kurtaran kahramanlarımıza duyduğumuz minnettarlığımızın ifadesidir. Kurtuluş ve özgürlük güneşimizin doğduğu Cumhuriyet'imizin temel taşı olan topraklarımızın, tarihi bölgemizin şanına yakışır olsun istedik." ifadelerini kullandı.

Küçükoğlu, bölgedeki Mustafa Kemal Yolu'nun ziyaret rotası olarak düzenlenmesine destek verdiklerini ve bu sene içinde ziyarete açılmasının planlandığını söyleyerek, şu bilgileri verdi:

"Çanakkale'de Bir Gazzeli: Ubeyde" filminin galası yapıldı "Çanakkale'de Bir Gazzeli: Ubeyde" filminin galası yapıldı

"Mustafa Kemal Yolu projesine büyük heyecan ve duyarlılık ile başladık. 17 kilometrelik bu yol ile Atatürk'ün ve silah arkadaşlarının tarihimizdeki önemini daha iyi idrak edeceğiz. Kurallara uyan değil, kuralları yazan Atatürk'ün ve kahramanlarımızın, Çanakkale'de ülkemizin kurtuluşu için nasıl bir kahramanlık, vizyon, kararlılık, cesaret, fedakarlık ve irade ile mücadele ettiğine ve imkansızı başardığına tanık olacağız. Emsalsiz mücadelenin dinamiklerini kavrayacağız. Mustafa Kemal Yolu, Atamızın, ülkemiz ve dünya tarihindeki yükselişinin başlangıç noktası olarak anlaşılması ve tanıtılması gereken yerdir."

"Çanakkale Ruhuna Selam" belgeseline ilişkin de Çanakkale'nin tarihsel değerini, uzman akademisyenlerin aktarımıyla kalıcı bir belgesel haline getirmeye karar verdiklerini belirten Tayfun Küçükoğlu, şunları anlattı:

"Anadolu'muzun dayanışma şuurunun, Çanakkale ruhu olarak tarihe kazındığı dönemi anmak ve anlamak amacı ile 'Çanakkale Ruhuna Selam' belgeselimiz ile karşınızdayız. Bu belgeseli yaptık, çünkü Çanakkale ideolojiler üstüdür, ulusal birliğimizin temel taşıdır, bir milletin beraber yaşama ve özgür olma arzusudur. Cumhuriyet'in ön sözüdür. Kahraman bir neslin kendini feda ederek, bugünkü nesillere yol açma iradesidir. Gelecek kuşaklara aktarma sorumluluğu da bizlerdedir. Çanakkale öyle bir mücadeledir ki, herkes çıkaracak bir ders bulur. Amacımız, Çanakkale ruhunun, ülkemize ve tüm davranışlarımıza hakim olmasıdır. Çanakkale ruhunun ara sıra hatırlanacak değil, hiç unutulmayacak mertebeye ulaşmasıdır."

Birçok akademisyenin yer aldığı "Çanakkale Ruhuna Selam" belgeselinin müziklerini, ünlü piyanist Fahir Atakoğlu hazırladı.

Gazeteci Cüneyt Özdemir tarafından sunulan belgesel, Özdemir'in YouTube kanalından izlenilebilir.

Editör: Haber Merkezi