Saat kuleleri, her zaman şehirlerin sembol yapılarından olmuştur. İnsanların bazen yollarını bulmak için bazen de buluşmak için kullandığı noktalardır onlar. Durdukları yerde, tarihe tanıklık etmişlerdir. Çanakkale Saat Kulesi de işte böyle bir sembol.

Çanakkale Saat Kulesi geceleri ışıklandırılmakta ve yapı adeta masalsı bir hava oluşturmaktadır. Bu sebeple gelen turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerin başında gelmektedir.

Çanakkale Saat Kulesi Tarihi ve Hikayesi

Çanakkale Saat kulesi, Çanakkale’nin merkezinde yer alan feribot iskelesinin çok yakınında bulunmaktadır. İtalyan Vitalis Gaptiorele’nin desteğiyle, II.Abdülhamit’in özel emri ile Sancakbeyi Cemil Paşa tarafından 1896’da yaptırılmıştır.

Ayvalık kesme taşından inşa edilen kule, çan dahil beş katlıdır ve 20 metre yüksekliğindedir. Yapı kare planlı olup, yukarıya doğru incelmektedir. Kulenin ilk katında bir de çeşme bulunmaktadır. Çeşmenin üzerinde ise II.Abdülhamit Han’ın tuğrası ve kitabesi vardır. Yapının ikinci katında bir balkonu vardır. Aynı zamanda ikinci ve üçüncü katlarda hafif sivri kemerli ve aydınlık pencereler mevcuttur. Saat kulesinin en üst katında ise çanın asıldığı çokgen gövdeli ve kubbeli bir köşk vardır. Çanın bulunduğu katın altında ise yuvarlak kadranlı saatler vardır.

ÇOMÜ’lü akademisyen ve ekibince “Kaletepe Yazıtı” bulundu! ÇOMÜ’lü akademisyen ve ekibince “Kaletepe Yazıtı” bulundu!

Nerede, Nasıl Gidilir? Yol Tarifi

Konum olarak, Çanakkale Gestaş feribot iskelesine sırtınızı döndüğünüzde sağ çaprazda kalmaktadır. Feribottan çıktıktan sonra ikinci sağda yer alan Yalı Caddesi üzerinde bulunmaktadır.

Kaynak: Haber Merkezi