Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, İl Kültür Turizm Müdürlüğü ile İÇDAŞ katkıları ve koordinatörlüğünde Gelibolu yarımadası kültür mirasına katkı sağlayanlar ile ilki gerçekleştirilen programın ardından, Çanakkale’nin arkeolojik mirasının gün yüzüne çıkarılmasına katkı sunan, kazı başkanları, kazıların büyük bir kısmına destek veren İÇDAŞ’ın kültür mirasında bıraktıkları izlerin adına ve Çanakkale için çok önemli çalışmalar yapan Prof. Dr. Çoşkun Özgünel’in anısına düzenlenen “Çanakkale Kültür Mirasında İz Bırakanlar” programı Troia Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan programa; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya, İÇDAŞ A.Ş. Sosyal Sorumluluklar Direktörü Suat Karataş, İl Kültür Turizm Müdür Yardımcısı Pelin Cengiz, ÇOMÜ Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Bigalı Genç Öğretmen Hayatını Kaybetti
Bigalı Genç Öğretmen Hayatını Kaybetti
İçeriği Görüntüle

Düzenleme Kurulu adına, ÇOMÜ Uygulama Bilimler Fakültesi Müzecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Oğuz Diker, Çanakkale kültürel mirasına katkı veren, gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacak kazı başkanlarına ve katkılarından dolayı İÇDAŞ’a ödüllerinin takdim edileceği bu törenin anlamına değinerek bu bağlamada destek olan herkese teşekkür etti.

“Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak bu kadim coğrafyanın kültür mirasına emek veren iz bırakan değerli kişi ve kurumlarını onurlandırmak üzere bir araya gelmiş bulunmaktayız” diyerek konuşmasına başlayan ÇOMÜ Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Yeşim Büyükateş sözlerini şöyle sürdürdü: “Bölgenin arkeolojik zenginliklerini gün yüzüne çıkaran kıymetli kazı başkanlarımız ve bu çalışmalara uzun soluklu destek sunan İÇDAŞ, sadece birer bilimsel katkı sağlayıcısı değil aynı zamanda geleceğe miras bırakan kültür elçileri olarak karşımızda kendilerini selamlıyoruz. Arkeoloji sadece toprağın altındaki geçmişi ortaya çıkarmak değil aynı zamanda bu geçmişi anlamlandırmak yarının bilinçli toplumlarına ışık tutmak aslında bu anlamlı yolda emeği geçen tüm bilim insanlarına ve destek veren kurumlara üniversitemiz adına şükranlarımı sunarım.”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya, her taşının tarih fısıldadığı çok değerli bir coğrafyaya sahip olan Çanakkale’de yaşıyor olmanın ayrıcalık olduğunu dile getirerek, “ Bu coğrafyada yaşamak, üretmek, esinlenmek gerçekten çok kıymetli. Ama tabi ki bu kıymeti, şansı fark etmekle başlıyor her şey. Arkeolojik mirasımızı ortaya çıkaran, onu tekrar anlamlandıran ve bizim nasıl kadim bir coğrafyada yaşıyor olduğumuz bilgisine kavuşmamızı sağlayan çok değerli hocalarımız, kazı başkanlarımızın emekleri ve ömürlerini adamalarıyla, sabırlarıyla gerçekleşiyor. Ben her birinize gerçekten bir Çanakkaleli olarak, bir Türk insanı olarak, bir dünya insanı olarak yürekten teşekkür ediyorum. Bu çalışmaların sürdürülebilirliği adına da başta İÇDAŞ olmak üzere bu sürdürülebilirlikte de destek olan tüm paydaşlarımıza çok çok teşekkür ediyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından İÇDAŞ Kültürel Faaliyetler Belgeselinin gösteriminin ardından İÇDAŞ, Kazı Başkanlarına hediyelerinin takdim edilmesi ve Prof. Dr. Çoşkun Özgünel’in anısına Patronvs Belgeselinin gösterimi ile son buldu.

Kaynak: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi