Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü'nde Şube Müdürü ve Orman Yüksek Mühendisi Mehmet Akkan, sosyal medya platformlarında ilginç bir paylaşımda bulundu. Akkan, kaya yosunlarının benzersiz güzellikte ve renkte olduğunu vurgulayarak, bu bitkilerin özelliklerine dikkat çekti.

Kaya yosunlarının çok hücreli ve fotosentetik bitkiler olduğunu belirten Akkan, iletim sistemlerinin olmaması ve gerçek kök, yaprak ve gövdelerinin bulunmamasıyla dikkat çekici olduklarını ifade etti. Ayrıca çoğunun yapraklı ve küçük yapıda olduğunu ve kök yerine rizoidlerin bulunduğunu belirtti.

Yosunların su ve karada yaşayabilen basit bitki benzeri canlılar olduğunu söyleyen Akkan, suda yaşayanlara "alg" denirken, karada yaşayanlara "kara yosunu" adı verildiğini açıkladı. Bu bitkilerin nemli ağaç yüzeylerinden kayalıklara kadar birçok alanda yetişebildiğini ve hızlı bir şekilde büyüdüklerini vurguladı.

Akkan, kaya yosunlarının rizoyit adı verilen kısımlara sahip olduğunu ve klorofil içeren çiçeksiz sporlu bitkiler olduğunu aktardı. Bu bitkilerin tıp, eczacılık, çiçekçilik ve sanayide kullanıldığını ve bazı uzak doğu ülkelerinde besin maddesi olarak tüketildiğini belirtti.

Ayrıca kaya yosununun hücre yenileyici özelliğe sahip olduğunu ve iç ve dış guatrda faydalı olduğunu ifade eden Akkan, bağırsak yaralarına ve ishale iyi geldiğini, safrayı düzenlediğini aktardı.

Son olarak, Akkan kaya yosununun turşusunu yapmanın tarifini paylaştı. Otların temizlenip yıkanmasının ardından kavanoza doldurulduğunu, üzerine limon tozu ve sarımsak eklenip su doldurulduğunu ve kavanozun kapatılarak oluncaya kadar beklenmesi gerektiğini belirtti. Paylaşımını "Afiyet olsun" diyerek sonlandırdı.

Biga’da erişte zamanı Biga’da erişte zamanı

Çanakkale'nin Doğal Zenginliği: Kaya Yosunlarının Renkli Evreni Foto Galeri: Çanakkale'nin Doğal Zenginliği: Kaya Yosunlarının Renkli Evreni

Muhabir: Gökçe Akkoç