Çanakkale’nin köklü geleneklerinden biri olan köy hayırları, bahar aylarının bereketini ve toplumsal dayanışmayı simgeleyen güçlü bir kültürel miras olarak yeniden canlanıyor. Çanakkale Gastronomi Derneği Başkanı Kubilay Özben’in sosyal medya paylaşımıyla dikkat çeken bu gelenek, özellikle Troas bölgesinin mutfak kimliğini ve kırsal yaşam kültürünü yansıtması açısından büyük önem taşıyor.

Çanakkale'de 'Orman Benim' Etkinliği Gerçekleştirildi Çanakkale'de 'Orman Benim' Etkinliği Gerçekleştirildi

Nisan, Mayıs ve kimi zaman Haziran aylarında gerçekleştirilen köy hayırları, yalnızca bir yemek etkinliği değil; köy halkının bir araya geldiği, duaların edildiği, dayanışmanın pekiştirildiği kutsal ve toplumsal şölenlerdir. Özben’in ifadesiyle, bu hayırlar "doğal afetlerden korunma ve bereketli hasat dilekleriyle şölensel bir havada" yapılır. Gönüllülerin imece usulüyle organize ettiği etkinliklerde, geleneksel mutfağın vazgeçilmezleri olan keşkek, pilav, yöresel et yemekleri ve üzüm hoşafı büyük kazanlarda pişirilir ve köy halkına ikram edilir.

Bu kültürel şölenlerin en görkemlilerinden biri ise, Biga'nın en eski ve en büyük hayırlarından olan Bozlar Köy Hayrı. Her yıl yüzlerce kişinin katıldığı bu geleneksel etkinlik, hem geçmişin izlerini bugüne taşıyor hem de Çanakkale'nin gastronomik zenginliğine ayna tutuyor.

Köy hayırları, sadece bir yemek sofrası değil; toprağa, insana, inanca ve geleneğe duyulan saygının somut olmayan kültürel bir yansımasıdır. Bu mirasa sahip çıkmak, yalnızca köylere değil, Çanakkale’nin tümüne kimlik kazandırmak demektir.

B88668Ba B2F6 4E9F Aea9 430659Ecf4A50C86Af88 D44D 48Ee 8Eca 4371747F1E84

Muhabir: SEVAL KÜÇÜKKURU