En uzun röportaj yapma rekoru kırıldı En uzun röportaj yapma rekoru kırıldı
Ticaret Bakanlığı tarafından yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle ticari faaliyetleri olumsuz etkilenen esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlere verilecek olan gelir kaybı ve kira desteği başvuruları 30 Aralıkta başlamıştı. Biga Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İbrahim Mutur, “8 Ocak 2021’e kadar devam edecek olan başvuru sürecinde Biga'daki esnaf ve sanatkarlarımız Biga'daki odamızdan destek alabilir. Bu süreçte oda olarak tüm personelimizle birlikte esnaf ve sanatkarlarımıza yardımcı olmaya hazırız” dedi.

Koronavirüs sürecinde ticari faaliyetleri olumsuz etkilenen esnaf ve sanatkarlara verilecek olan gelir kaybı desteği ve kira desteğini kapsayan “Koronavirüs Salgını Nedeniyle Verilecek Hibe Desteği Programı ve Uygulama Esasları Hakkında Tebliğ” 24 Aralık tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmıştı.

8 OCAK’A KADAR DEVAM EDECEK



Gelir kaybı desteği ve kira desteği için başvuruların 30 Aralıkta alınmaya başlandığını belirten Biga Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İbrahim Mutur, “30 Aralık’ta başlayan başvurular 8 Ocak 2021 Cuma gününe kadar devam edecek. Başvurular yalnızca e-Devlet (turkiye.gov.tr) üzerinden alınıyor” dedi.



KİMLİK NUMARASININ SON HANESİNE GÖRE YAPILIYOR



Başvuruların kimlik numarasının son hanesine göre alındığını ve kimlik numarasının son hanesi 0 olan vatandaşların 30 Aralık Çarşamba günü başvuru yaptığını belirten Oda Başkanı Mutur, “Kimlik numarasının son hanesi 2 olan vatandaşlar 31 Aralık 2020 Perşembe günü, 4 olan vatandaşlar 1 Ocak 2021 Cuma günü, 6 olan vatandaşlar 2 Ocak 2021 Cumartesi günü, 8 olan vatandaşlar 3 Ocak 2021 Pazar günü başvuruda bulundu. 4-8 Ocak 2021 tarihleri arasında da tüm vatandaşlar başvuruda bulunabilecek” dedi.



“ESNAF VE SANATKARLARIMIZA YARDIMCI OLMAYA HAZIRIZ”



Başvuru sonuçlarının, destek başvuruları tamamlandıktan sonra www.turkiye.gov.tr adresinden açıklanacağını belirten İbrahim Mutur “30 Aralıkta başlayan ve 8 Ocak 2021’de sona erecek olan başvuru sürecinde Biga'daki esnaf ve sanatkarlarımız odamızdan destek alabilir. Bu süreçte odamız ve tüm personellerimizle birlikte esnaf ve sanatkarlarımıza yardımcı olmaya hazırız. Esnaf ve sanatkarlarımız başvuru sürecinde odamızdan destek alabilirler” dedi.



TOPLAM 3 BİN TL GELİR KAYBI DESTEĞİ SAĞLANACAK



Gelir kaybı desteği olarak, ticari kazançları basit usulde tespit edilenlere, vergiden muaf esnafa ve bunların dışında kalan esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlere aylık bin lira olmak üzere toplamda 3 bin lira hibe desteği sağlanacak. Gelir kaybı desteğinden faydalanabilecek gerçek kişilerin iş yerlerinin kira olması halinde, bu kişilere büyükşehir belediyelerinin bulunduğu yerlerde aylık 750 lira olmak üzere üç aylık toplamda 2 bin 250 lira, diğer yerlerde aylık 500 lira olmak üzere toplamda bin 500 lira kira desteği verilecek. İş yeri kira bedelinin kira desteği tutarının altında olması durumunda iş yeri kira tutarı kadar kira desteği ödenecek. Destek başvurusunda bulunanların faaliyetlerini sürdürdükleri ve kira ödemesi yaptığı birden fazla iş yeri bulunması halinde, başvuruda bulunanlar bir iş yeri için kira desteğinden faydalanabilecek. Destek başvuruları ve itirazlar elektronik ortamda www.turkiye.gov.tr internet adresi üzerinden yapılıyor. Başvuruda bulunan tarafından başvuru ve eki taahhütname, elektronik ortamda onaylanacak. Kira desteği başvurusunda bulunanlardan, iş yerinin aylık kira bedeli, açık adresi ve iş yerini kiralayanın kimlik bilgilerini başvuru esnasında beyan etmesi istenecek. Beyanda bulunmayanlara kira desteği ödemesi yapılmayacak.

MEHMET ÖZDEŞ

Editör: Haber Merkezi