Biga Belediyesi, Adapark'ta bir afet konteyneri açılışını gerçekleştirdi. Açılışa, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü olan Prof. Dr. Tolga Bekler de katıldı.

Biga Belediyesi, ilçenin her türlü afete ve olumsuz doğa olaylarına karşı hazırlıklı olması için çalışmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede, Adapark ve şehir parkına afet konteynerleri konularak önemli bir adım atıldı.

Açılışta konuşan Prof. Dr. Tolga Bekler, depremin ülkemiz için öncelikli bir konu olduğunu vurgulayarak, yerel yönetimlerin yanı sıra tüm paydaşların işbirliği yapması gerektiğini belirtti. ÇOMÜ olarak, Biga'nın gelecekte yaşanabilecek depremlere karşı hazırlıklı olması için çalışmalara destek verdiklerini ifade etti.

Prof. Dr. Tolga Bekler; Ülkemizin öncelikli konularından bir tanesi, afet potansiyeli yüksek olan kavramlardan deprem. Gerek 6 Şubat gerek daha önce ülkemizde meydana gelen yıkıcı özellikle olan depremleri hem ülke ekonomisine hem toplumsal etkileri açısından düşündüğümüzde uzun süreçli travma etkisi yaratan olaylar olduğunu görüyoruz. Tabii burada özellikle bu gibi konuların hislerini daha aza indirebilmek adına sadece yerel yönetimlerin değil tüm paydaşların taşın altına elini koyması gerekiyor. Bu paydaşların içerisinde merkezi yönetimimiz de var, yerel yönetimimiz de var, mahalle afet müdürlüğümüz de var, vatandaşlarımız da var, üniversitemizde var. Bizler Çanakkale 18 Mart Üniversitesi olarak da siz değerli Bigalıların tüm ankete yönelik çalışmaları desteklemek üzere sayın başkanımızın daveti üzerine buradayız. Dolayısıyla amacımız ileride yaşanabilecek deprem olmak üzere tüm bu riskleri nasıl atlatabiliriz. İlçemizi geleceği nasıl hazırlayabiliriz, mevcut yapı stokları konusunda eksikliklerimizi denetimlerimizi giderme yolunda nasıl bir yol haritası çizmemiz gerekiyor, tüm bunların çalışmalarını yapmak üzere yakın zamanda belediyemizle üniversitemiz bir protokolle bu çalışmayı hayata geçireceklerdir. Çok değerli bir çalışma yapmışsınız özellikle afet esnasında veya sonrasında bu tür konteynırlara hızlı bir şekilde hayata geçirilmesinde inşallah ihtiyaç duyulmayacaktır ancak hem ekipman açısından hem de gördüğüm kadarıyla da ekip olarak da belediyenin hazır olduğunu anlaşılmaktadır. Gönül arzu eder ki, tüm bunlara ihtiyaç duyulmasın. Türkiye gibi özellikle depremlerin sıkça yaşandığı etkilerin maalesef olumsuz sürecini çok daha fazla yaşadığımız coğrafyalarda buna hazırlıklı olmak her an hazırlıklı olmak her an olacakmış gibi tüm paydaşlarla beraber hazır hale gelmek hepimizin bir milli görevidir diye düşünüyorum.” dedi.

BÖLGEDE BİR İLK….

Açılışta konuşma yapan Biga belediye başkanı Bülent Erdoğan ise; “Bugün ilk afet konteynırımızı Adapark bölgesindeki toplanma alanımızda yerine yerleştirdik ve bugün açılışını yapıyoruz. 6 Şubat ve diğer depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, hayatta olup sağlıkla ilgili hayat mücadelesi devam eden depremzedelerimize şifa diliyorum. 6 Şubat depremi hepimizi çok üzdü ama deprem bölgesinde olduğumuz için bunu şehirlerimizi hazırlıklı tutup eksiklikleri tamamlamamız da asli görevimiz olduğunu düşünüyorum. İlk işlerimizden bir tanesi kentsel dönüşüm strateji planımızı hazırlamak oldu. Bölgede de bu çalışmayı yapan ilk belediye olmanın gururunu yaşıyoruz. Şuanda bakanlığımızın yetkilileri ilçemize geldi. Belirlenen 5 kentsel dönüşüm bölgesinde çalışmaların kontrollerini yaptılar. İnşallah önümüzdeki günlerde onayı geldiği zaman Biga hemen kentsel dönüşüme başlayabilecek bir ilçe durumunda. Arama kurtarma ekiplerimizi, itfaiye müdürlüğümüzün bünyesinde arkadaşlarımız zaten bu eğitimi alıyordu. Belediyemizin diğer birimlerini de kapsayan daha geniş arama kurtarma ekibini oluşturduk ve eğitimlerine başladık. İlçemizde kamu kurumlarında, özel sektörde çalışan gönüllü arama kurtarma ekipleri ile bir araya geldik. Onların da eğitimlerini AFAD işbirliğinde ilçemizde gerçekleştirmeye başlandı. Bu çalışmaların daha verimli daha koordineli daha güzel yapılabilmesi için de Yeniceköy'de bir Afet Çalışma Merkezi projemiz var, onun da çalışmaları müdürlüğümüz tarafından başladı. Afet Müdürlüğümüz yoktu. Afet Müdürlüğümüzü geçmiş olduğumuz ay meclis toplantısında kararını alarak müdürümüzün de görevlendirmesini yazarak afet müdürlüğümüzü de kurduk. Toplanma merkezlerimizin haricinde ilçemizde büyük çaplı bir deprem olduğu zaman yaşam alanı olarak da Yeniceköy ve Abdiağa arasındaki maliye hazinesine ait olan uygun olan bir alan var orasında yaşam alanı olarak altyapı ve istenilen şartları sağlayacak şekilde orasının da hazırlama sürecini başlattık. Afet konteynırımız öncelikle 2 adet. Bir tanesi Adapark diğeri de Şehir Parkı olmak üzere yerleri hazırlandı ve bugün itibarıyla onları koyduk. Bu konteynerlerı tamamen kendi imkanlarımız ve personelimizle hazırladık, satın almadık. Afet konteynırları içerisinde olması gereken malzemeler de AFAD'ın belirlemiş olduğu kriterlere uygun hepsi hazır. Rabbim her türlü afetten, kazadan, beladan ülkemizi milletimizi tüm insanlığı korusun.” Dedi.

Çanakkale’ye yağmurlu günler geliyor Çanakkale’ye yağmurlu günler geliyor

Konuşmaların ardından afet konteynerı hakkında Başkan Bülent Erdoğan bilgiler aktardı.

Editör: Haber Merkezi