Kale Grubu’nun kurucusu, Çanakkaleli hayırsever işadamı Hacı İbrahim Bodur’un aramızdan ayrılışının sekizinci yılında, kızı Zeynep Bodur Okyay tarafından taziye mesajı yayımlandı.


Zeynep Bodur Okyay tarafından yayımlanan mesajda şu ifadeler yer verildi; “Grubumuzun kurucusu, saygıdeğer büyüğümüz, merhum İbrahim Bodur’u aramızdan ayrılışının sekizinci yılında rahmet ve özlemle anıyorum. Rahmetli babam, sanayici kimliğini mütevazılığıyla, insan sevgisiyle harmanlamış , memleket ve bayrak aşkıyla dopdolu özel bir insandı.

Türkiye ‘nün ancak sanayileşme ile katma değeri artırarak ksikonsvağına olan güçlü inancı ile girişimci ruhuyla kurduğu fabrikalar nice insanın hayatına dokundu.

Kurduğu ve kurumsallaşmadını istediği Kaleseramik Vakfı eli ile inşa ettirdiği ettiği kurumları ve sağladığı burslarla birçok fidan filiz açtı.

Çalışanları için baba ve model yerine geçti.  Onların kariyerini şekillendirdi.  O , her zaman insanı önceliklendirerek hayata ve işe bütünsel baktı .

Bu yüzden her başlattığı işin sürdürülebilir olması a odaklandı. Hayatını bu ulvi amaç uğruna vakfetti.Nihayetinde dokunduğu herkesin yaşamında anlamlı bir fark yarattı.

 İnsanlar ancak unutulduklarında gerçekten ölür. İbrahim Bodur dokunduğu yaşamlarla, ardında bıraktığı kalıcı eserlerle, dostlarının hatıralarında edindiği saygın yerle, yol gösteren  değerleri ve örnekliği ile  hala aramızda …

 İbrahim Bey, vefatının üzerinden geçen zamana rağmen, vizyonu ve ilkeleriyle bize yol göstermeye devam ediyor.

Bizler de O’nun bize emanet ettiği ilke ve değerler doğrultusunda, insanın mutluluğunu ve refahını önceliklendiren işler yapmaya devam ediyoruz.

 İbrahim Bodur’dan aldığımız ilhamla, bu anlayışı kalıcı kokmak sürdürebilmek için sekiz yıl önce O’nun gibi sosyal faydayı ilke edinmiş, azim ve cesaretle harekete geçen sosyal girişimcileri de desteklemeyi misyon edindik.

Bu yıl bizler ile birlikte ayrıca yine 4 Haziran’da “İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı Ödülleri” ile sosyal girişimcilerle birlikte İbrahim Bodur’u anacak, bir kez daha ‘Değerlerin Yaşıyor’ diyeceğiz.

Hep birlikte dönüşümün enerjisini ortaya koyarak , ülkemiz ve dünya için güzel hedefleri ilke edinerek  bizde yolumuza devam edeceğiz .

Başta merhum babam ve tüm ilklerin içerisinde yer alan , ona inanan ve destek veren amcam  ve Kale Grubuna emeği geçmiş çalışma arkadaşlarımıza  ,keza  kendisini Kale Aile’sinin parçası olarak gören  iş ortağı ve dostlarımızdan  ahirete göç eden Allah’tan rahmet ve mağfiret niyaz ediyorum.

 Mekânları  cennet, ruhları  şad olsun…”


Hacı İbrahim Bodur kimdir?

 

Hacı İbrahim Bodur, 1928 yılında Çanakkale'nin bu gün Yenice ilçesine bağlı olan Nevruz köyünde doğdu. İlkokulu Yenice İlkokulu'nda, ortaokulunu ise Balıkesir Lisesi'nde okudu. Türkiye'nin en prestijli okullarından biri olan Robert Kolej'de ekonomi bölümünden üstün başarıyla mezun oldu. Amerika Birleşik Devletleri'nde gerekli programları alarak İş İdaresi ihtisasını (MBA) tamamladı.

Şair ve yazar Ferit Edgü son yolculuğuna uğurlandı Şair ve yazar Ferit Edgü son yolculuğuna uğurlandı

1951 yılında Türkiye'ye geri döndü. Aynı yıl babasının ve kayınpederinin ortaklığı ile yıl sonunda Türkiye'nin ilk 3,200 iğlik 80 numara penye pamuk ipliği fabrikası olan Bodur-Eğinlioğlu Edirnekapı Pamuk İpliği Fabrikası'nı kurdu ve bu fabrikayı 1956 yılına kadar bizzat yönetti.

Fabrikadaki yöneticilik görevi bittiğinden sonra Türkiye ve Anadolu'nun sanayileşerek kalkınacağı inancıyla 1957 yılında Türkiye'nin ilk seramik karo fabrikalarının temelini attı. Çanakkale'nin Çan ilçesinde ilk kurduğu limited şirketini o gün 750 ortaklı iken bugün 1200 ortaklı olan Çanakkale Seramik Fabrikaları A.Ş.'ye dönüştürdü. Bu şirket, Türk iş-sanayi tarihinin ilk halka açık şirketidir.

İleri yıllarda bu şirketleri bir çatı altında toplamak için Kale Grubu'nu kurdu. Bu konglomera şirketi, seramik, yapı ürünleri, yapı kimyasalları, savunma-havacılık, makine ve kalıp, enerji, madencilik, nakliye ve bilişim sektörlerinde faaliyet göstermektedir. Bodur, bu holding aracılığı ile yurt dışında Siemens, Roca, General Electric ve Pratt & Whitney gibi birçok prestijli firmalarla yabancı ortaklıklar tesis etti.

1952 yılında Türkiye'nin ilk müstakil sanayi odası olan İstanbul Sanayi Odası'nın kurucuları arasında yer aldı ve kuruluş faaliyetlerine katıldı. 1962 yılında İSO meclis üyeliğine seçildi, 1968 yılında İSO'yu temsil ederek TOBB Genel Kurul üyeliğine, bir yıl sonra da TOBB'un Yönetim Kuruluna seçildi. 1969-1975 yılları arasında TOBB Başkanlık Divanı'nda Başkan ve Başkan Vekilliği görevlerini yerine getirdi. İki dönem de birliğin Genel Kurul başkanlığını yaptı.

Bodur, 1976 yılında İSO Meclis Başkanlığı'na seçildi. 1976-1992 yılları arasında İSO Meclis Başkanlığı görevini yürüttü ve sanayi odasının tarihinde en uzun görevi yapan isim oldu. Türk-İtalyan İş Konseyi'nin kurucusudur ve uzun süreliğine başkanlığını yapmıştır. Aynı zamanda Türkiye Sanayi Odaları Sanayi Konseyi, DEİK, TÜSİAD, Türkiye İktisadi Kalkınma Vakfı, İSO Vakfı, Türk Kalp Vakfı ve TEMA'nın kurucuları ve yöneticileri arasında yer almıştır.

2000 yılı başında İSO Meclisi, onu Onursal Üye ve Başkan olarak onurlandırdı. Bodur ayrıca aralıksız olarak 21 yıl boyunca OYAK Genel Kurul üyeliğini devam ettirdi.

Bodur hayırseverliği ile de bilinmektedir. Kale Seramik Vakfı ve diğer inisiyatiflerle ilköğretim okulları, Anadolu liseleri, sağlık meslek lisesi, meslek liseleri, çıraklık eğitim merkezi ve öğrenci yurtları yaptırmıştır. Yüzlerce köy okulunu yenilemiştir. On binlerce öğrenciye burslar vermiş ve binlerce işsize meslek edindirmiştir. Robert Koleji'ne en büyük bağışı yapan kişidir.

1994'te Karadeniz Teknik Üniversitesi ve 1997 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından Fahri Doktora unvanı verildi.

Kültür, sanat; musiki ve edebiyata büyük ilgisi vardı. Türk Sanat Musikisi Cemiyeti'nin kurucuları arasındadır. Yazdığı şiirler, Türkiye'nin önde gelen bestekarları tarafından bestelenerek Yıllarca ve Miras adlı CD albümlerine yayınlanmıştır.

Uzun süredir sağlık sorunlarıyla mücadele eden Bodur, 23 Mayıs 2016 tarihinde 88 yaşında Şişli Florence Nightingale Hastanesi'nde vefat etti.[2] Cenazesi Fatih Camii'nde kılındıktan sonra Kaleseramik Fabrikaları Camii'nde öğle namazına müteakiben Nevruz köyü Bodur Aile Kabristanına defnedildi.

Kaynak: AA