Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü'nde görevli Şube Müdürü ve Orman Yüksek Mühendisi Mehmet Akkan, sosyal medya hesabından önemli bir uyarıda bulundu. Akkan, kene ısırıklarıyla ilgili olarak, "Keneler zorunlu kan emici ektoparazitlerdir. Bacakların uçlarında çengeller ve vantuzlar bulunur. İnsan ve hayvan hastalıklarının taşınmasında rol oynayan en önemli vektörlerdendir" ifadelerini kullandı.

Akkan'ın paylaşımında, kenelerin vücutta bıraktığı etkiler ve taşıdığı hastalıklara dikkat çekildi. Kenelerin tükürük salgısının dokuları sindiren ve hastalıklara sebep olan proteolitik enzimler içerdiği belirtilerek, birçok bakteri, virüs, parazit ve mantar kökenli hastalığa sebep olabileceği vurgulandı.

Kenelerin genellikle ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında aktif olduğu, kış aylarını ise toprak altında veya hayvan barınakları gibi korunaklı yerlerde inaktif olarak geçirdiği bilgisi paylaşıldı. Ayrıca, kenelerin larva, nimf ve ergin dönemlerde kan emmek zorunda oldukları ve gelişme evrelerine göre farklı bölgeleri tercih ettikleri bilgisi de aktarıldı.

Akkan, kenelerin elle öldürülmemesi gerektiğini ve vücuttan uzaklaştırıldıktan sonra çamaşır suyu, alkol veya insektisit içine atılarak öldürülmesi gerektiğini de vurguladı. Son olarak, kenelerin sağlık bakımından zararlı olduğu ve birçok hastalık mikrobunu bulaştırabileceği konusunda uyarıda bulundu.

 AKKAN’IN PAYLAŞIMI; 
“Kene

(Kene ile görüşmem. O beni anlamaya ve tanımaya çalıştı, ben de onu. )

Kene ısırıkları genellikle zararsızdır. Ülkemizde 30 türü vardır. Bir adeti tehlikelidir. Keneler zorunlu kan emici ektoparazitlerdir. Bacakların uçlarında çengeller ve vantuzlar vardır. Deriye rahatça yapışarak ağız organelleri ile kan emerler. İyice şiştikten sonra kendilerini yere atarak konaklarından uzaklaşır, ot veya ağaçlara tırmanırlar. Ön ayaklarının uçları dokunma ve koku alma için özelleşmiştir. Ormanlarda bulunduğu ağacın altından bir hayvan geçtiği takdirde üzerine düşüp derisine yapışır ve etine hortumunu sokarak kanını emer. Kenelerin tükürük salgısı dokuları sindiren ve likefiye eden proteolitik enzimler içerir. İnsan ve hayvan hastalıklarının taşınmasında rol oynayan en önemli vektörlerdendir. Birçok bakteri, riketsiya, spiroket, virüs, parazit, mantar, protozoa ve solucan kökenli hastalığa sebep olabilirler. İxodid keneler genellikle ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında aktif olup, kış aylarını toprak altında, hayvan barınaklarındaki çatlak ve yarıklar gibi bir korunağın altında inaktif olarak geçirirl

Keneler larva, nimf ve ergin dönemlerde herhangi bir konaktan mutlaka kan emmek zorundadır. Keneler gelişme evrelerine göre kan emmek için farklı bölgeleri tercih ederler. Kenelerde üreme eşeylidir. Çiftleşme kan emme sırasında konağın üzerinde olur. Çiftleşmeden sonra erkek konağı terk eder ve ölür. Dişi kene tam doyuncaya kadar kan emmeye devam eder, daha sonra uygun bir yerde konağını terk eder ve yumurtlar, yumurtladıktan sonra da kendi ölür. (Ixodidae), genellikle ilkbahar ve sonbahar mevsimleri arasında aktiftirler. Bunlar evcil hayvanların kulak kepçesi içinde ve dışında, boyun altında, karın, anal ve perianal bölgeler ile sırt ve kuyruk üzerinde bulunurlar. Kenelerin hepsi zararlı, parazit ve kör değildir. Sığır ve köpek kene türleri gözlüdür. İnsan ve ehil hayvanlarda parazit yaşayanlar çeşitli hastalık mikroplarını bulaştırdıklarından sağlık bakımından zararlıdır ve birçok bakteri de üretmektedir.

Keneler kesinlikle elle öldürülmemeli veya patlatılmamalıdır. Vücuttan uzaklaştırılan keneler çamaşır suyu, alkol veya insektisit içine atılarak öldürülmelidir.

Kene tehlikesini azaltmak için en etkili doğal yöntem kuşlardır. Kuşlar bahar aylarında ağırlıklarının iki katı böcek yiyebilmektedirler.

Kuşlar, tavuklar böcek te yemektedirler. Köylerde, yerleşim yerlerinde, yazlıklarda, tatil sitelerinde tavuk ve horoz beslemek kene riskini azaltmaktadır. Çünkü Tavuklar böyle böcekleri yemektedirler.(4 tavuk 1 horoz, 3 tavuk 1 horoz vb gibi böcek timi oluşturulması en etkili yoldur)"

Keneler Hakkında Bilmeniz Gerekenler: Müdür Akkan'ın Önemli Uyarısı Foto Galeri: Keneler Hakkında Bilmeniz Gerekenler: Müdür Akkan'ın Önemli Uyarısı

Muhabir: Bahar Karakurt