Ankara Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, markette başta temel gıda ve ihtiyaç malzemeleri olmak üzere bayramda tercih edilen şeker, tatlı ve kuruyemiş ürünlerine yönelik denetim yaptı.
Bu ürünlerin etiketlerini inceleyen ekipler, ürünün birim ve stok fiyatını, fiyatın uygulanmaya başladığı tarihi ve menşeini kontrol etti. Ekipler ayrıca ürünün kasa ve raf fiyatını da karşılaştırdı.
Ankara Ticaret İl Müdürü Elif Tan, denetimlerin fiyat etiketi ve haksız fiyat yönleriyle gerçekleştirildiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle tüketicinin ekonomik haklarını korumak adına alışveriş merkezleri, zincir marketler, gıda ve bayramlık ürünlerin satışının yapıldığı noktalarda yoğun şekilde denetimlerimize devam ediyoruz. Uygunsuzluk halinde her bir ürün için idari yaptırım uyguluyoruz. Fiyat etiketi ya da raf ve kasa fiyatlarındaki uygunsuzlukta 3 bin 166 lira para cezası uygulanıyor. Haksız fiyatla ilgili cezaları ise Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu veriyor, buradaki cezalar daha fazla miktarda."
Temel gıda ve ihtiyaç maddelerinde haksız fiyat şüphesi oluşan ürünlerin alış ve satış faturalarını işletmeden talep ettiklerini anlatan Tan, bu ürünlerdeki uygunsuzluğun kurulda değerlendirildiğini söyledi.
Tan, tüketicilerin, karşılaştıkları uygunsuzluğu ticaret il müdürlükleri, CİMER ve Haksız Fiyat Artışı Bildirimi Mobil Uygulaması üzerinden iletebileceğini aktararak, "Şikayetlerin ardından sahadaki ekiplerimizi o bölgeye, işletmeye yönlendirerek hızlı şekilde denetim yaptırabiliyoruz." dedi.
İstanbul
Bakanlık ekipleri, İstanbul'un 30 ilçesinde denetim gerçekleştirdi. İstanbul İl Müdürlüğü ekipleri, markette başta temel gıda ve ihtiyaç malzemeleri olmak üzere bayramda tercih edilen şeker, tatlı ve kuruyemiş ürünlerine yönelik denetim yaptı. Bu ürünlerin etiketlerini inceleyen ekipler, ürünün birim ve stok fiyatını, fiyatın uygulanmaya başladığı tarihi ve menşeini kontrol etti. Ekipler ayrıca ürünün kasa ve raf fiyatını da karşılaştırdı.
İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe, Tarihi Mısır Çarşısı'nda gerçekleştirdikleri denetim öncesinde yaptığı açıklamada, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi İstanbul'un 30 ilçesinde, 40 ekip ve 104 personelle denetim yaptıklarını söyledi.
Tarihi Mısır Çarşısı'nda denetimlerini 7 ekiple gerçekleştireceklerini bildiren Menteşe, "Olumsuzluk varsa idari yaptırım uygulayacağız ama yoksa da işletmelerimize 'hayırlı işler' dileyeceğiz." dedi.
Kafeterya, pastane gibi işletmelerde menü bulundurma zorunluluğu olduğunu hatırlatan Menteşe, bunu durumu da denetlediklerini ve vatandaşların kullandığı ürünlere ve hizmetlere yönelik piyasa denetimlerine devam ettiklerini vurguladı.
Menteşe, özellikle Kurban Bayramı'nda memleketlerine gidecek vatandaşlardan yol kenarlarında yaptıkları alışverişlerde herhangi bir aksaklık görmeleri durumunda bunları CİMER ya da Alo 175 Tüketici Dayanışma Hattı aracılığıyla kendilerine bildirmelerini isteyerek bu şikayetlerin il müdürlüğü olarak değerlendirilip gerekli işlemlerin yapıldığını söyledi.
Yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Menteşe, ocak ayından bu yana yapılan denetimlerin detaylarını paylaşarak, şunları ifade etti:
"İstanbul'da gıda üzerine 9 bin 316 market ve buralarda toplam 2 buçuk milyona yakın ürünü denetlemişiz. Yine 9 bin 298 restoran, kafe ve pastane denetimi gerçekleştirmişiz. Tekstil, elektronik eşya, kırtasiye, fırın, kasap, otomotiv, gayrimenkul, kuyum gibi diğer sektörlere yönelik de denetimler yaptık. Bir de bu denetimler içerisinde 7 bin 848 işletmede de yaklaşık 31 bin ürünü de haksız fiyat açısından incelemeye aldık. Bu incelemelerin sonucunda çıkan, bizce olumsuz gördüğümüz şeyleri bakanlığımıza, Haksız Fiyat Kurulu'na, bildirdik. Onların dışında da fiyat etiketi, menü denetimlerinde karşılaştığımız olumsuzluklara da biz 5 ay içerisinde yaklaşık 200 milyon liralık idari işlem tesis ettik. Vatandaşlarımızın refahı doğrultusunda bu konuda Ticaret Bakanlığı, İstanbul Ticaret İl Müdürlüğü olarak durmadan, yorulmadan çalışmaya, denetim yapmaya devam edeceğiz."
İzmir
Kent merkezi ve ilçelerinde görevlendirilen ekipler, bayramı fırsata çevirmeye çalışan ve tüketicilerin talep ettiği ürünlerin fiyatlarına haksız artış yapan işletmelere yönelik çalışma yaptı.
Market zincirler, toptancılar ve gıda işletmelerine giden ekipler, ürünlerin raf ve kasa fiyatlarını karşılaştırdı, faturaları inceledi.
Gramaj kontrolü de gerçekleştiren ekipler, haksız ve fahiş fiyatlandırma yapan işletmelerle ilgili işlem başlattı.
Öte yandan ekiplerin yılbaşından bu yana yapılan denetimlerde mevzuata aykırı işletmelere 11 milyon 378 bin lira idari para cezası uyguladığı öğrenildi.
Antalya
Konyaaltı ilçesindeki bir markette denetim yapan ekipler, temel gıda, manav, bakliyat, şarküteri, temizlik ve ihtiyaç malzemelerinin etiket ve kasa fiyatlarını inceledi.
Reyonlardan aldıkları ürünlerin etiket ile kasa fiyatı arasında fark olup olmadığını denetleyen ekipler, meyve-sebzelerin menşei ve geliş fiyat bilgisini de Hal Kayıt Sistemi (HKS) üzerinden kontrol etti.
Antalya Ticaret İl Müdürü Halil Özşahan, gazetecilere, rutin kontrollerin dışında Kurban Bayramı süresince ekiplerin marketlerde etiket ve haksız fiyat artışına yönelik denetimlere devam ettiğini söyledi.
Denetimlerde özellikle kasa fiyatı etiketi doğruluğuna ve indirimli ürünlerde gerçekten indirim yapılıp yapılmadığına dikkat ettiklerini belirten Özşahan, "Antalya genelinde 20 ekibimiz sahada denetimlere devam ediyor. 2025 yılı içerisinde şu ana kadar 17 bin 269 firmanın 2 milyon 103 bin ürünü denetlendi. Yapılan denetimler sonucunda 1468 firmada 3 bin 950 aykırı ürün tespit edildi. Aykırılıklar sonucunda 15 milyon liraya yakın para cezası uygulandı." dedi.
Müşterinin, ürünün üzerindeki etiket ile kasadaki fiyatın benzer olmadığını fark ettiğinde öncelikle mağaza yetkilisiyle görüşmesi gerektiğini vurgulayan Özşahan, burada bir sonuç alamadığı zaman tüketici hakem heyetine ve Ticaret İl Müdürlüğüne müracaat edebileceğini kaydetti.
Haksız fiyat veya etiket fiyatı farklılıklarında cezai işlem uyguladıklarını aktaran Özşahan, "Fiyat etiketi farklı olduğunda 3 bin 166 lira, haksız fiyatta ise ülke genelinde satılan bir ürün ise en az 2 milyon olmak üzere cezalar uygulanıyor. Bakanlığımızda bir Haksız Fiyat Artış Kurulu var, cezalar bu kurulun kararına göre ödeniyor. Vatandaşların fiyat etiketine bakmalarını öneriyoruz." diye konuştu.
Özşahan denetimlere haftanın 5 günü, akşam ve hafta sonu da devam ettiklerini sözlerine ekledi.
Konya
Ekipler, bayram öncesi talebin arttığı bazı ürünlere yönelik kontrollerini yoğunlaştırdı.
Denetimlerde, ürünlerin etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasındaki farklar, etiket fiyatının değişim tarihi ve ürünün önceki fiyatına bakıldı.
Konya Ticaret İl Müdürü Mustafa Çağlayan, bir markette yapılan denetimlerin ardından gazetecilere, Ticaret Bakanlığının denetimlerinin 81 ilde sürdüğünü söyledi.
Yaklaşmakta olan Kurban Bayramı öncesi tüketiciler için kontrollerin yoğunlaştırıldığını anlatan Çağlayan, "Bu kapsamda market, piyasa gözetim, etiket ve haksız fiyat denetimlerimiz devam ediyor." dedi.
Çağlayan, vatandaşların bu konularda sıkıntı yaşaması durumunda Haksız Fiyat Artışı Şikayet Bildirimi, CİMER, Ticaret İl Müdürlüğü veya Alo 175'i arayarak müracaat etmeleri gerektiğini belirtti.
Kocaeli
İzmit ilçesinde bir alışveriş merkezine giden ekipler, market, giyim mağazası ve bir kafede ürünlerin etiket ve kasa fiyatlarını inceledi.
Ekipler, markette, temel gıda, manav, şarküteri ve ihtiyaç malzemelerinin etiket ve kasa fiyatlarını karşılaştırdı.
Giyim mağazası ve kafede de aynı işlemleri yapan ekipler, mağaza görevlilerine fiyat etiketlerinin ve indirim duyurularının tüketiciyi yanıltmayacak şekilde asılmasıyla ilgili uyarılarda bulundu.
Ticaret İl Müdürü Veysi Uzunkaya, gazetecilere, ülke genelinde Ticaret Bakanı Ömer Bolat, il özelinde de Vali İlhami Aktaş'ın talimatlarıyla etiket ve haksız fiyat artışına yönelik denetimlerin kesintisiz sürdüğünü söyledi.
Uzunkaya, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla gerçekleştirilen denetimlerde, tüketicinin ve tacirin her türlü hakkının korunması için sahada olduklarını kaydetti.
Ticaretin hem sağlıklı yürümesi hem adil olması için çalıştıklarını dile getiren Uzunkaya, "Satışa sunulan her malın fiyat etiketi, fiyat etiketinde bulunması gereken hususları, vergiler dahil olmak üzere ürünün satış fiyatı, ayırt edici özellikleri ve diğer hususların incelendiği, ayrıca kasa ve raf fiyatlarının uygun şekilde yapılıp yapılmadığına yönelik denetimlerimiz devam etmektedir." diye konuştu.
Uzunkaya, Türkiye genelinde denetimlerin Kurban Bayramı'na kadar devam edeceğini aktararak, "Kocaeli'nin 12 ilçesinde, Büyükşehir Belediyesi ve diğer ilçe belediyeleriyle eş zamanlı denetimlerimiz aralıksız ve yoğun şekilde devam etmektedir." dedi.
Öte yandan Ticaret İl Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, yılbaşından bu yana 5 bin 575 firmada 121 bin 782 ürün denetlendi. Denetlenen firmalardan uygulama ve işlemleri nedeniyle tüketici mağduriyetine yol açtığı belirlenen 1545'ine toplam 4 milyon 615 bin lira idari para cezası uygulandı.
Van
Van Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, kentteki marketlere giderek raflardaki ürünlerin fiyat etiketinin olup olmadığını, raf ile kasa fiyatı arasındaki fiyat uyuşmazlıklarını kontrol etti.
Bazı marketlerde etiketi bulunmayan ya da kasa ile etiket fiyatı arasında fark tespit edilen ürünlerle ilgili tutanak tutuldu.
Denetimlere katılan Van Ticaret İl Müdürü Derya Ayaydın, gazetecilere, ocaktan bu yana 1011 firma ve 5 bin 932 ürünün denetlendiğini söyledi.
Kentteki marketlerde rutin olarak fiyat etiketi denetimleri yaptıklarını belirten Ayaydın, şunları kaydetti:
"Malın satış fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark olup olmadığına bakılarak, aykırılık tespit edilen durumlar tutanak altına alınarak idari yaptırım uygulanmaktadır. Firmalara 5 ayda 990 bin 958 lira idari işlem uyguladık. Temel gıda ürünlerine yönelik yapılan denetimlerde malın üretim yeri, ayırıcı özelliği, vergiler, satış ve birim fiyatlarını kontrol ediyoruz. Düzenli olarak yapılan denetimlerimiz Kurban Bayramı öncesi sıklaştırılmıştır. Tüketicilerin mağdur olmaması için haksız fiyat artışlarının önüne geçeceğiz."
Denizli
Merkezefendi ilçesi Bahçelievler Mahallesindeki bir markette denetim yapan Denizli'de Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, temel gıda, manav, bakliyat, şarküteri, temizlik ve ihtiyaç malzemelerinin etiket ve kasa fiyatlarını reyonlarda inceledi.
Raflardan aldıkları ürünleri sepete koyan görevliler, etiket ile kasa fiyatı arasında fark olup olmadığını denetledi.
Ekipler ayrıca meyve-sebzelerin menşei ve geliş fiyat bilgisini de Hal Kayıt Sistemi (HKS) üzerinden kontrolünü sağladı.
Denizli Ticaret İl Müdürü Cihat Özdemir, gazetecilere, denetimleri aralıksız sürdürdüklerini söyledi.
Haksız fiyat veya etiket fiyatı farklılıklarında cezai işlem uyguladıklarını aktaran Özdemir, "Tüketicilerimizin korunmasını tesis etmek amacıyla etiket fiyatları, indirimli satışlar, gramaj, ambalaj, sebze ve meyve reyonlarında künye bulunup bulunmadığını kontrol ediyoruz. Aynı zamanda haksız fiyat uygulamalarına yönelik de denetimler yapıyoruz." diye konuştu.
Özdemir, Denizli'de 2025 yılında 3 bin 500'ün üzerinde işletmeyi denetlediklerini belirterek çalışmalarının devam edeceğini sözlerine ekledi.