Türkiye, Açık Denizlerde Biyolojik Çeşitliliğin Korunmasına Yönelik BM Anlaşmasına Katıldı

Türkiye, açık denizlerde biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir kullanımı hedefleyen Birleşmiş Milletler (BM) anlaşmasına taraf oldu. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, BM 79. Genel Kurulu kapsamında New York’ta gerçekleştirdiği temaslar sırasında, ulusal yetki alanı dışındaki deniz alanlarını kapsayan bu önemli anlaşmaya imza attı.

Anlaşma, devletlerin iç sular, kara suları, kıta sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) dışında kalan açık denizlerde deniz biyolojik çeşitliliğinin korunmasını ve sürdürülebilir kullanımını hedefliyor. Açık denizlerin serbest kullanımını sağlayan "açık denizlerin serbestisi" ilkesi çerçevesinde hiçbir devlete ait olmayan bu alanlar, aşırı ve kontrolsüz faaliyetler sonucunda büyük çevresel tehditlerle karşı karşıya.

Dışişleri Bakanı Fidan'ın katılım belgesini imzalamasıyla başlayan süreç, Türkiye'nin uluslararası deniz hukukuna verdiği önemi ve çevresel konularda küresel çabalara katkısını bir kez daha gösterdi. Türkiye, gelecek kuşakları koruma hedefiyle, denizlerde biyolojik çeşitliliğin korunmasına yönelik uluslararası işbirliğini ve gelişmekte olan ülkelerin kapasitelerinin artırılmasını desteklemeye devam edecek.

1915 Çanakkale Köprüsünün eşsiz manzarası 1915 Çanakkale Köprüsünün eşsiz manzarası

Anlaşma, açık denizlerde koruma alanları oluşturulması, denizlerde yapılacak faaliyetlere çevresel etki değerlendirmesi getirilmesi ve bilimsel araştırmaların işbirliği içinde yürütülmesi gibi önemli yükümlülükler içeriyor. Aynı zamanda, denizlerde yapılacak biyolojik keşiflerin bilim, teknoloji ve tıp alanlarında adilane ve eşit şekilde paylaşımını sağlama amacını taşıyor.

Kaynak: ANADOLU AJANSI