Her yıl binlerce kişinin ölmesine neden olan astım ile mücadelede farkındalık yaratmak ve vatandaşlara bilgiler vermek amacıyla Mayıs ayının ilk salı günü her yıl Dünya Astım Günü olarak kutlanıyor. Bu anlamlı günde düzenlenen farkındalık etkinlikleriyle vatandaşlara bilgiler veriliyor. Bu kapsamda bir açıklama yapan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Hastanesinde görev yapan Doç. Dr. Pınar Mutlu, astım ile mücadelenin önemine değindi.
Doç. Dr. Pınar Mutlu, istatistiklere değinerek yaptığı açıklamasında "Astım, hava yollarındaki kronik iltihap sonucu ortaya çıkan ve tüm yaş gruplarını etkileyen yaygın bir hastalıktır. Dünya genelinde 350 milyon kişi astım hastasıdır ve her yıl 400 binden fazla ölüm astıma bağlı gerçekleşmektedir. Ülkemizde ise her 1000 ölümden yaklaşık 3’ü astım kaynaklıdır. Her yıl Mayıs ayının ilk Salı günü, Dünya Astım Günü olarak farkındalık etkinlikleriyle anılmaktadır. 2025 yılı teması, 'Astımda İnhaler Tedavi: Ne Kadar Doğru, O Kadar Etkili' olarak belirlenmiştir. Astım; nefes darlığı, öksürük, göğüste sıkışma ve hırıltı gibi belirtilerle kendini gösterir. Tanı, solunum testleri ile konur. Tedavide amaç, semptomları kontrol altına alarak hastanın yaşam kalitesini artırmaktır.
İnhaler ilaçlar astım tedavisinin temelini oluşturur. Ancak bu ilaçların doğru teknikle kullanılması tedavinin etkinliği için hayati önem taşır. Araştırmalar, birçok hastanın inhaler cihazları yanlış kullandığını göstermektedir. Doğru kullanım öğrenilmeli ve hekimler tarafından düzenli kontrol edilmelidir. Astımın kontrolü için ilaçların düzenli kullanımı, tetikleyicilerden kaçınmak, sigaradan uzak durmak, sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmek ve düzenli hekim takibi şarttır" dedi.