Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 2025 Nisan Ayı Alansal Yağış Raporu'na göre, bu yıl metrekareye düşen ortalama yağış miktarı 72,7 kilogram oldu. Geçen yıl aynı dönemde bu miktar 28,5 kilogramdı.
Yağış miktarı, uzun yıllar ortalamasına göre de yüzde 27 arttı. Güney ve İç Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu’nun ve Doğu Anadolu’nun kuzeyi, Orta Karadeniz ile Adana, Kahramanmaraş, Bartın, Kastamonu, Trabzon ve Rize çevrelerinde yağışlar, normalin yüzde 100’den fazlasına çıktı. Buna karşılık Hatay, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Mardin ve Şırnak’ta ise yüzde 60’ı aşan azalma görüldü.
Ege ve Akdeniz’de Rekor Yağışlar
Marmara ve Güneydoğu Anadolu dışındaki tüm bölgelerde, hem mevsim normalleri hem de geçen yılın aynı dönemine göre daha fazla yağış kaydedildi. Ege Bölgesi’nde son 22 yılın, Akdeniz Bölgesi’nde ise son 14 yılın en yüksek nisan yağışları ölçüldü.
İller bazında en fazla yağış, metrekareye 140,9 kilogram ile Hakkari’de kaydedilirken, yağışın normaline göre en çok arttığı il yüzde 135 ile Burdur oldu. En az yağış ise 27,6 kilogramla Karaman ve Şanlıurfa’da ölçüldü. Hatay ise yüzde 49’luk düşüşle yağışların en fazla azaldığı il olarak öne çıktı.
Yağışlı Gün Sayısı da Arttı
Türkiye genelinde nisan ayındaki ortalama yağışlı gün sayısı, 1991-2020 ortalaması olan 10,8 günün üzerinde gerçekleşerek 14,2 güne yükseldi. Ordu, Giresun, Trabzon, Gümüşhane, Bayburt, Rize, Artvin, Bingöl, Erzurum, Muş, Kars ve Ardahan çevrelerinde bu sayı 20 ila 25 gün arasında değişti.
Öte yandan Marmara’nın batısı, Ege’nin kuzeyi, Akdeniz’in bazı kesimleri ile Güneydoğu Anadolu’nun bazı illerinde yağışlı gün sayısı yer yer 5 güne kadar düştü.