Biga’nın Osmaniye Köyü, yerli ve milli ayçiçeği çeşitlerinin tarladaki gelişimini yakından incelemek ve "Ayçiçeği Çeşit Demonstrasyonu" ile "Ayçiçeği Tarımının Geliştirilmesi Projesi" hakkında detaylı bilgi edinmek amacıyla düzenlenen Tarla Günü etkinliğine ev sahipliği yaptı.
Etkinlikte konuşan Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkaslan, yerli ve milli ayçiçeği üretiminin stratejik önemi üzerinde durdu. Türkaslan, "Ayçiçeği üretimi, ülkemiz için stratejik bir ürün. Bu projemizle, ilimizdeki ayçiçeği üretimini artırmayı hedefliyoruz. İlimizde 221 bin dekarlık yerli ayçiçeği üretim alanını 270 bin dekara çıkardık. Ülkemizin iklimine ve toprak yapısına uygun, daha yüksek verim sağlayan tohum çeşitleri geliştiriyoruz" dedi.
Türkaslan “Yerli ve milli ayçiçeği üretimi üretiminin geliştirilmesi ile ilgili olarak amacımız birkaç tane ana başlık adı altında toplanabilir. Ayçiçeği üretimi ülkemiz için stratejik bir önem taşıyan bir ürün çeşidimiz, endüstri açısından çok önemli, ülkemiz için bunun üretiminin artırılması gerekiyor. bu projeler sayesinde ilimizdeki üretimi artırmaya çalışıyoruz. Bizler bu projeye başlarken ilimizdeki 2219 bin dekar olan yerli ayçiçeği üretimimiz 270 binlere ulaşmış oldu. Yerli ve milli çeşitleri kullanmamızdaki amacımız da, iklim değişti, yağışlar değişiyor, hava ısısı değişiyor. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitümüz diğer enstitülerimiz, hepsi ülkemizin şartlarına bizim iklimimize uygun, bizim toprak yapımıza uygun, bizim ısımıza uygun bir tohum çeşidi ile mevcut alandan daha yüksek verim nasıl elde edebiliriz şeklinde çalışıyorlar. Bizlerde bu tohum çeşitleri ile beraber ilimizde mevcut alandan daha yüksek verim elde etmeye çalışıyoruz. İlimizde şuan da 2024 yılında 567 üreticimizle birlikte 1041 paket il genelinde bu projeyi uyguladık. Biga ilçemizde de 169 üreticimizle 316 paketli bu projeyi yapmış olduk. Hepinize çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Biga Kaymakamı Ercan Kayabaşı da Biga’daki tarımın önemine vurgu yaparak, etkinliğe katılan çiftçileri ve projeye katkıda bulunanları tebrik etti. Osmaniye Köyü Muhtarı Ramazan Yalçın, etkinliğe katılım sağlayan tüm çiftçilere teşekkür ederken, Demonstrasyon Tarlası sahibi ve Aşağıdemirci Köyü Muhtarı Fuat Bilici, katılımcılara teşekkür ederek desteklerinden dolayı memnuniyetini dile getirdi.
Program, Osmaniye köyümüzde beş tanesi yerli milli, bir tanesi de bölgemizde yaygın üretimi yapılan çeşit olmak üzere toplam 6 çeşit ayçiçeğinin bulunduğu demonstrasyon alanı ve Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi projesi” ile desteklenen “ Yerli Ve Milli Çeşitlerle Yağlık Ayçiçeği Tarımının Geliştirilmesi Projesi” kapsamında % 75 hibeli tohum desteği verilen üreticimiz ve aynı zamanda Aşağıdemirci Köyü Muhtarı Fuat Bilici’ye ait ayçiçeği parselinde inceleme yapılarak başladı.
Parsel başında İl Müdürü Nazan Türkaslan proje hakkında bilge vererek projenin Çanakkale’de 2022 ve 2023 yılında uygulandığını 2024 yılın da Yerli ve Milli Ayçiçeği çeşidi ile yaklaşık 28.000 dekar alanda 1.041 torba tohum kullanılarak 567 üretici ile yürütüldüğünü söyledi. Biga İlçemizde ise 169 üreticimize 316 paket tohum temin edildiğini ve 8.125 da alanda üretimin devam ettiğini belirtti.
Etkinliğe katılan çiftçiler, yeni çeşitlere gösterdikleri büyük ilgiyle dikkat çekti. Çiftçiler, bu çeşitlerin ülke tarımına önemli katkılar sağlayacağına inandıklarını ve projeden duydukları memnuniyeti dile getirdiler.
Demonstrasyona alınan diğer yerli firmalara ait milli yağlık ayçiçeği çeşitleri hakkında ilgili teknik personeller tarafından parsellerin yanında çeşitlerin özellikleri, ekim zamanları, bakım yöntemleri ve beklenen verimler hakkında detaylı bilgiler paylaşıldı. Ayrıca, çiftçilerin soruları da uzmanlar tarafından cevaplandırdı.
Etkinliğe katılan çiftçiler, yeni çeşitlere gösterdikleri büyük ilgiyle dikkat çekti. Çiftçiler, bu çeşitlerin ülke tarımına önemli katkılar sağlayacağına inandıklarını ve projeden duydukları memnuniyeti dile getirdiler.
Tarla Günü etkinliği, köy meydanında yapılan ikramlarla sona erdi. Etkinliğe, Biga Kaymakamı Ercan Kayabaşı, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkaslan, Biga İlçe Tarım Müdürü Fevzi Atmaca, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar ve çok sayıda üretici katıldı. Bu etkinlik, Biga’daki tarımın gelişimi ve yerli üretimin desteklenmesi adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.