Biga İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, iklim şartları nedeniyle bölgede tarla faresi popülasyonunun artabileceğini duyurdu. Üreticilere ekili alanlarını acilen kontrol etmeleri çağrısında bulunan yetkililer, tarla faresiyle "toplu mücadele" yapılmasının şart olduğunu vurguladı.
Biga’da hasat ve üretim sezonunun en hareketli günleri yaşanırken, çiftçileri endişelendiren yeni bir tehlike baş gösterdi. 2026 üretim sezonunda yaşanan iklim şartları nedeniyle hem ülkemizde hem de Çanakkale genelinde tarla faresi popülasyonunda patlama yaşandığı ve zararlının lokal olarak "ekonomik zarar eşiğine" ulaştığı bildirildi.
Kültür Bitkilerinden Fidan Köklerine Kadar Kemiriyorlar
Tarla farelerinin tarımsal üretime vurduğu darbeye dikkat çeken yetkililer, bu zararlının kültür bitkileri ile çayır-mera bitkilerinin yeşil aksamını, tohumlarını ve meyvelerini yiyerek beslendiğini belirtti. Tehlikenin bununla da sınırlı kalmadığını ifade eden uzmanlar, farelerin yiyecek bulamadıkları dönemlerde meyve ve orman fidanlarının gövdeleri ile kök boğazlarını kemirerek ağaçları tamamen kuruttuğuna dikkat çekti.
25 Metrekarede 4-5 Delik Varsa Tehlike Çanları Çalıyor Demektir!
İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Bigalı üreticilerin tarlalarında acilen inceleme yapması gerektiğini belirterek kritik ölçüyü paylaştı. Yapılan açıklamada; ekili arazilerde gerçekleştirilen kontrollerde ortalama 25 metrekarelik bir alanda 4-5 adet veya daha fazla işlek (aktif) fare deliği tespit edilmesi durumunda vakit kaybetmeden mücadeleye başlanması gerektiği aktarıldı.
Mücadelede Altın Kural: "Zehirli Buğday ve Toplu Mücadele"
Fare zararlısına karşı bireysel mücadelenin yetersiz kalacağını, başarı için tüm köy ve bölge halkının aynı anda hareket etmesi gerektiğini vurgulayan yetkililer, şu adımların izlenmesini istedi:
• Zehirli Buğday Temini: Üreticilerimiz, mücadelede kullanılacak ilaçlı buğdayları İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerinden temin edebilirler.
• Doğru Uygulama: İlaçlama esnasında insan kokusunun buğdaya geçip fareyi ürkütmemesi için mutlaka plastik kaşık ve eldiven kullanılmalıdır.
• Deliklere Doğru Miktar: Tespit edilen her işlek (aktif) deliğin içerisine 3-5 adet zehirli buğday bırakılmalıdır. Bölgedeki doğal yaşamı korumak adına zehirli buğdaylar kesinlikle deliklerin dışına, açık alana bırakılmamalıdır.
Biga’nın tarımsal bereketi ve milli servetimizin korunması adına tüm muhtarların ve üreticilerin koordineli bir şekilde toplu mücadeleye katılması büyük önem arz ediyor.





